'Gemeenten zijn te gierig tegenover Oranjeverenigingen'
Gemeenten zijn over het algemeen niet gul voor haar Oranjevereniging. Volgens Michiel Zonnevylle van de Oranjebond, het belangencomité van de Oranjeverenigingen staan sommigen op het punt van omvallen.
Oranjeverenigingen zouden veel meer subsidie moeten krijgen dan nu het geval is. Het is soms zo bitter weinig dat ze nauwelijks nog kunnen blijven bestaan, terwijl ze wel een nationale feestdag voor de hele gemeenschap verzorgen.
Dat zegt voorzitter Michiel Zonnevylle van de Oranjebond, het belangencomité van de Oranjeverenigingen. ,,Gemeenten, tel uw knopen en zorg dat Oranjeverenigingen meer geld krijgen om activiteiten te kunnen organiseren. Met het opzetten van Koninginnedag en straks Koningsdag zorgen ze wel voor de sociale cohesie binnen een gemeenschap'', aldus Zonnevylle.
Morele verantwoordelijkheid
Hij stelt dat veel gemeentebesturen zich niet realiseren dat Koninginnedag een door de regering ingestelde nationale feestdag is en Oranjeverenigingen daarom al een andere positie innemen dan andere verenigingen. ,,Als er geen Oranjeverenigingen zijn, moeten gemeenten de nationale feestdag zelf organiseren. Bovendien is het is een feest dat voor iedereen wordt georganiseerd. Daar ligt voor gemeenteraadsleden een morele verantwoordelijkheid'', zegt Zonnevylle.
Geen subsidie
De Oranjebond telt 360 leden. Daarvan wordt het overgrote deel minimaal gesubsidieerd, een aantal verenigingen krijgt zelfs helemaal geen subsidie en in een aantal gemeenten krijgen Oranjeverenigingen wel voldoende geld, zoals in Kampen, weet de voorzitter. ,,Daar werd 1,5 jaar geleden op voorhand al gesteld dat de vereniging op enkele tienduizenden euro’s extra kon rekenen als koningin Beatrix plaats zou maken voor Willem-Alexander.’’
Onaantastbare positie
Zonnevylle wijst er op dat er ook Oranjeverenigingen zijn die naast de nationale feestdag allerlei andere evenementen organiseren, zich dus breder inzetten voor de gemeenschap. ,,Daardoor hebben sommige verenigingen een haast onaantastbare positie gekregen. Zo organiseert de Oranjevereniging in Sassenheim met de kerken een parkdienst, in De Zilk zangbijeenkomsten en in Katwijk aan Zee reizen voor ouderen. Bovendien verzorgen verschillende Oranjeverenigingen in het land ook de 4 mei-herdenking, palmpasenoptochten en sinterklaasintocht; allemaal door vrijwilligers van de Oranjeverenigingen.''
Wil je geld, vraag dan aan de burgers of zij willen doneren ipv subsidie aanvragen. Geef de burgers een keuze.
Alsof geld en subsidie krijgen een recht is. Wat een onzin.