Advertentie
financiën / Nieuws

'Gemeenten moeten meer oog hebben voor magere jaren'

Gemeenten moeten er meer van doordrongen raken dat er financieel magere jaren aankomen en dat ook zij dan minder geld kunnen uitgeven. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) betwijfelt of er bij gemeenten voldoende 'gevoel van urgentie' is.

24 november 2009

Crisis
Daarmee deelt ze de zorgen die hierover leven bij partijen als de VVD en het CDA. Volgens Bijleveld staan de gemeentefinanciën door de economische crisis onder druk. 'Gemeenten moeten zich realiseren dat het moeilijk en echt anders wordt', zei ze maandag in een overleg met de Tweede Kamer.

 

Leuke dingen
Mede met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en het maken van nieuwe collegeprogramma's moeten gemeenten daar nu al rekening mee houden. Ook zullen er amper meer mogelijkheden zijn om ,,leuke dingen voor mensen'' te doen, aldus Bijleveld.

 

Bezuinigingen
Tijdens veel werkbezoeken in de afgelopen tijd heeft de bewindsvrouw deze boodschap al overgebracht aan gemeenten. Ook heeft ze hun verscheidene scenario's voorgehouden in de hoop dat ze zich voorbereiden op de noodzakelijke bezuinigingen.

 

Aantal bestuurders
Gemeenten mogen die niet alleen afwentelen op burgers, maar moeten zelf ook wat doen om die besparingen te bereiken. Zo zouden ze volgens de staatssecretaris moeten nadenken over het aantal dagelijks bestuurders dat na de verkiezingen aantreedt.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

N. van Koll / ambtenaar
Het aantal dagelijks bestuurders en het management dat ook bij overheidsinstellingen een zodanige omvang heeft gekregen dat er niet meer te werken valt. Want al die managers moeten iets bedenken waar ze zich mee willen profileren. De uitvoerder zijn de medewerkers die huhn dagelijks werk aan de kant mmoeten schuiven voor de nukken en grillen van het management.
Hans
De pot verwijt de ketel dat 'ie zwart ziet. Hoe zat het ook al weer met het begrotingstekort van het rijk? Zelfs tijdens de 7 vette jaren weet het rijk nog tekorten op de begroting te toveren. En dan nu schoppen naar beneden? Naar de lagere overheden? Zijn dat niet die overheden waarvoor het rijk telkens de bijdragen verlaagt om het eigen big spender gedrag te kunnen blijven vertonen? Ja, dan moet je wel spreken van urgentie...
Advertentie