'Gemeenten laten ozb meer stijgen dan toegestaan'
Gemeenten laten de onroerende zaakbelasting (ozb) te hard stijgen. Het rijk heeft een bovengrens vastgesteld maar daar houden gemeenten zich niet aan.
Veel burgers krijgen dit jaar een grotere stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) voor hun kiezen dan eigenlijk is toegestaan. De gemiddelde heffing in Nederland stijgt met 3,9 procent, van 255 naar 265 euro. Dat terwijl het Rijk de grens op 2,76 procent had gesteld. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek dat RTL Nieuws en de Vereniging Eigen Huis hebben laten uitvoeren onder 409 gemeenten.
De ozb stijgt het meest in de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel. Burgers moeten daar 502 euro betalen. Dat is 86,7 procent meer dan de 269 euro van vorig jaar. In de gemeenten Nuenen, Gerwen en Nederwetten (Noord-Brabant) en Geldermalsen (Gelderland) stijgt de ozb met ruim 38 procent. In de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) daalt de heffing juist met 43 euro, oftewel bijna 18 procent.
Bovengrens teruggebracht
Ook vorig jaar steeg de ozb gemiddeld te veel. Daarom bracht het Rijk de bovengrens toen terug van 3 procent naar 2,76 procent. Die grens geldt voor alle gemeenten, ook die waar burgers juist minder hoefden te betalen.
Officiële cijfers
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nog niet ingaan op de cijfers en wacht de officiële gegevens van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) af. Die cijfers komen in maart.
Overleg met VNG
Als blijkt dat de ozb dan inderdaad te veel stijgt, zal de minister over deze kwestie overleggen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), zo bevestigde zijn woordvoerder. Misschien moet de ozb-limiet verder omlaag. Maar welke middelen de minister heeft om ervoor te zorgen dat gemeenten zich wel aan die grens houden, kon zijn woordvoerder niet zeggen.
Inflatie moet bepalend zijn
De Vereniging Eigen Huis wil dat de ozb anders wordt geregeld. Nu worden gemeenten waar de ozb buitensporig stijgt niet individueel aangepakt. Dat stimuleert niet om terughoudend te zijn, aldus de organisatie. Die wil ook dat de inflatie voortaan bepalend wordt. In dat geval zou de ozb niet harder mogen stijgen dan de landelijke inflatie.
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Graaien, gokken met belastinggeld, wanprestaties etc - ach - we verhogen gewoon de OZB wat meer. Dat lijkt schering en inslag te zijn.
Zijn er nog wel eerlijke, oprechte en dienende politici over?
Het punt is dat ik in de loop der tijd Vereniging E
igen Huis niet meer zo geloof. Ze zijn enorm goed in tendensieuze persberichtjes waar dan kranten en TV-zenders mee aan de loop gaan zonder de feiten te checken. VEH weet verdomd goed hoe het systeem van Onroerende Zaaks Belasting in elkaar zit. Ze snappen ook heel goed dat een gemeente belasting moet heffen om wegen en groen te onderhouden, fanfares te subsidieren en de markt te organiseren. Ze willen alleen niet dat de woning als maatstaf genomen wordt en al helemaal niet de waarde van de woning. VEH pleit daarom tegenwoordig ook voor koppengeld. Hoe je het wendt of keert, het komt bij de burger vandaan. Veel simpeler zou zijn om de algemene belastingen bij de gemeenten, provincies en waterschappen, weg te halen en het allemaal via de inkomstenbelasting te regelen. Scheelt miljarden!
1. een nauwelijks goed uit te voeren belasting als de OZB gewoon opheffen en vervangen door bijv. het toewijzen aan gemeenten van een evenredig deel van de landelijke belastingopbrengst danwel via een bedrag per inwoner.
2. het inperken van het belastinggebied van gemeenten. Er zijn teveel gemeenten die niet met geld kunnen omgaan (megalomane projecten, statussymbolen, investeringen in onroerend goed) en hun uitgaven uit de hand laten lopen. Dat gemeenten minder inkomsten zouden krijgen uit het gemeentefonds was al in 2007 duidelijk. Er was dus voldoende tijd om op de situatie in te spelen. Het geeft geen pas bewoners in de huidige situatie met rigoureuse belastingverhogingen te confronteren.
Gemeenten die niet willen gaan het voelen: gewoon een bezwaarschrift indienen!
Om het concreet te maken kost een OZB stijging van 1% een doorsnee burger ongeveer € 5 (!) per jaar.