Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten 70 procent minder kwijt aan dwangsommen

Gemeenten zijn minder kwijt aan dwangsommen. In 2013 werd per inwoner gemiddeld 1,4 cent uitgegeven.

02 mei 2014

Gemeenten zijn het afgelopen jaar veel minder geld kwijt aan de Wet Dwangsom en de Wob dan het jaar ervoor. Betaalden gemeenten gemiddeld in 2012 nog 4,3 cent per inwoner hieraan, in 2013 daalde dat bedrag met 70 procent tot 1,4 cent per inwoner. Dat blijkt uit cijfers van het weblog Retecool.com

Den Haag
De weblog heeft de gegevens van 391 van de 403 gemeenten gekregen van burgers die de gegevens bij gemeenten opgevraagd hebben. Zij hebben daarvoor de Wob gebruikt. 355 gemeenten hebben geantwoord op de vraag of ze dwangsommen hebben uitgekeerd in 2013. In 91 gemeenten was dat het geval. De grootste betaler van dwangsommen (voor zover bekend) is de gemeente Den Haag. Die betaalde ruim 10 duizend euro, wat neerkomt op 2 cent per inwoner. Ook Zoetermeer (ruim 9.000 euro) en Alkmaar (bijna 9.000 euro) moesten flink in de buidel tasten.

Boskoop 

Gerekend per inwoner is de gemeente Boskoop het slechts af, blijkt uit de cijfers van de weblog . Slechts 5 Dwangsommen kosten in totaal ruim 6.000 euro, 41 cent per inwoner. Ook Texel (ruim 2500 euro, 18 cent per inwoner) en Medemblik (ruim 6.000 euro, 14 cent per inwoner) betaalden relatief veel aan dwangsommen.

Geen dwangsom 

264 gemeenten hebben helemaal geen dwangsom uitgekeerd. Zij zijn erin geslaagd de Wob-verzoeken die binnenkwamen binnen de wettelijk gestelde termijn af te handelen. 119 gemeenten die in 2012 nog wel moesten uitkeren omdat verzoeken te laat waren afgehandeld, hoefden dat in 2013 niet meer.

Beroeps Wob'ers
Gemeenten moeten openbare gegevens binnen een wettelijke termijn leveren. Doen ze dat niet, dan kan de indiener daarvoor een geldbedrag krijgen van tien euro. Als een gemeente niet adequaat reageert, kan dat bedrag oplopen omdat er een extra boete opgelegd wordt. Gemeenten hebben soms last van ‘beroeps Wob’ers’ ingewikkelde Wob-verzoeken indienen in de hoop later de dwangsom te kunnen opstrijken. Hoogeveen vond onlangs nog een effectieve methode om een veel-Wob’er de mond te snoeren.


Sterk overdreven
Ondanks de ophef over nut en noodzaak van de Wob en de Wet Dwangsom, lijkt het dus inmiddels mee te vallen met het geld dat gemeenten hieraan kwijt zijn. Binnenlands Bestuur meldde onlangs al dat het oneigenlijk gebruik van de Wob ‘sterk overdreven’ wordt. Sinds 2008 is weliswaar een toename van het aantal Wob-verzoeken, maar die is niet toe te schrijven aan de toename van oneigenlijke verzoeken.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jurist
Ik begrijp gezien deze informatie in het geheel niet waar al dat gejammer van de bestuursorganen vandaan komt, of zijn het soms meer de ambtenaren die almaar jammeren?



Uit deze gegevens blijkt dat het helemaal niet zo lucratief is als wordt gepretendeerd... dien een Wob verzoekje in en vul je zakken wordt overal geroepen, maar dat valt dus allemaal wel mee.



Vanwaar eigenlijk die hetze die door VNG wordt aangewakkerd??
Ambtenaar
Bekeken vanuit het perspectief van verbeurde dwangsommen lijkt het meete vallen. Een compleet beeld ontstaat wanneer men alle kosten in dit verband in ogenschouw neemt. Dus bijvoorbeeld ook de personeelskostwn etc. Het behandelen van een WOB-verzoek kost immers ook geld.
Jurist
@ Ambtenaar: dat is helemaal juist, maar zijn daar cijfers van dan? Gemeente Leiden heeft eind 2013 e.e.a. inzichtelijk gemaakt en het ging bij die (grote) gemeente om +/- 56.000,- personeelskosten over de periode 2011 t/m 2013.
August Biels / gewezen ambtenaar
@Ambtenaar: Het is een standaard verantwoordelijkheid van gemeenten om transpparantie en openbaarheid te betrachten. De kosten van het openbaarmaken van informatie zit dus standaard in de kosten van de reguliere bedrijfsvoering. Als het gemeentelijk bedrijf op deze wijze georganiseerd wordt, dan kost het openbaarmaken van informatie of het beantwoorden van WOB-verzoeken dus niets extra.



Over het algemeen kun je dus stellen, dat als een gemeente extra kosten moet maken voor het beantwoorden van een WOB-verzoek, zij hun informatievoorziening niet op orde hebben. Dat is niet de schuld van de WOB-aanvrager, maar van de gemeente zelf. Wellicht iets voor de raad om vragen over te stellen.
Floris
Hier past allereerst een compliment voor de behandelend ambtenaren, er gaat duidelijk steeds minder mis qua termijnen.

Te hopen valt dat dit resultaat ook gecommuniceerd zal worden door bijvoorbeeld de VNG. De kosten van de Wob die er gemaakt worden liggen niet in de "lucratieve" dwangsommen maar bij de afhandeling van de verzoeken. Dat zorgt hopelijk voor een stuk minder gelukszoekers dan de huidige houding van de VNG dat er schandalige bedragen weg zouden vloeien.
Flip Zolderman
Voordat iedereen nu gaat denken dat die nep-wob-verzoekaanvragers niet bestaan, endat die "hetze" nergens op gebaseerd is: als je een wobverzoek binnenkrijgt, en dat komt dan drie keer binnen, met steeds een paar woorden verschil, dan weet je dat er iemand naar een boete aan het hengelen is, want dan zul je ze alledrie correct moeten afhandelen. Zo zijn er meer trucs waaraan je kunt zien of je met een "serieus" wobverzoek te maken hebt of met een oplichter die alleen maar uit is op een snel zakcentje. En die zijn er echt, gelooft u mij.
Advertentie