Advertentie
financiën / Nieuws

Geen risico gasopslag Bergermeer

Gasopslag in de buurtschap Bergermeer kan en ook het herhaaldelijk injecteren en produceren van gas zal niet leiden tot een hoger risico's op aardschokken. Dat blijkt uit de 'second opinion' die het Amerikaanse onderzoeksbureau MIT op verzoek van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) verrichtte na eerder TNO-onderzoek.

13 oktober 2009

Aardbevingen
Van der Hoeven meldt de Tweede Kamer maandag dat de Amerikaanse contra-expertise de voornaamste TNO-conclusies onderschrijft. Verontruste bewoners en ook de gemeente Bergen vrezen dat het opnieuw in gebruik nemen van de gasopslag Bergermeer leidt tot meer aardbevingen.

 

Breuklijn
De kans op een beving met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter is volgens de onderzoekers, zowel TNO als MIT, minder dan 1 procent. Dat de breuklijn in de aarde langer zou zijn dan eerder werd aangenomen vinden de Amerikaanse onderzoekers niet van belang, want het gaat juist om het kleine 'bewegingsgevoelige' gedeelte.

 

Doorvoerland
De minister wil gasopslag omdat het grote Groningenveld langzaam maar zeker leeg raakt. Om voldoende gas te hebben kan gas van buiten Nederland ondergronds worden opgeslagen in lege gasvelden. Ook kan Nederland door gasopslag belangrijk blijven als doorvoerland voor aardgas.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie