Nederland dubt over aanvraag EU-steun voor Limburg
Nederland verkent de mogelijkheden voor een aanvraag voor Europese steun voor de door natuurgeweld getroffen gebieden in de provincie Limburg.Europarlementariërs willen vaart in de afhandeling van de schade van de vloedgolf die Duitsland, België en Nederland in juli overspoeld, zo bleek deze week in het Europees Parlement in Straatsburg.
Nederland verkent de mogelijkheden voor een aanvraag voor Europese steun voor de door natuurgeweld getroffen gebieden in de provincie Limburg. Europarlementariërs willen vaart in de afhandeling van de schade van de vloedgolf die Duitsland, België en Nederland in juli overspoeld, zo bleek deze week in het Europees Parlement in Straatsburg.
Klimaatverandering
CDA-Europarlementariër Tom Berendsen wees erop dat schade snel moet worden geïnventariseerd en afgehandeld. De oorzaak voor het natuurgeweld van afgelopen zomer ligt volgens hem en veel andere Europarlementariërs bij de klimaatverandering.
Volgens Europarlementariër Vera Tax (PvdA) bedraagt de schade alleen in Valkenburg al zo’n 400 miljoen euro. Ze bepleitte sterke steun voor de regio, maar heeft geconstateerd dat Nederland nog geen aanvraag heeft gedaan voor het Europees Solidariteitsfonds waaruit steun wordt verleend bij rampen.
Volgens eurocommissaris Elisa Ferreira zijn de lidstaten, zoals Nederland, nog druk aan het rekenen. De ramp in de overstroomde gebieden was op 14 juli en de lidstaten hebben tot twaalf weken na de ramp de tijd een aanvraag in te dienen.
Drempels
Bovendien gelden er drempels. Steun kan, als er nog geld in de pot zit, worden verleend als de schade meer bedraagt dan 0,6 procent van het bruto nationaal inkomen of 1,5 procent van het bruto binnenlands product van de getroffen regio. Als lidstaten een aanvraag doen en als deze compleet en geloofwaardig is, dan maakt de Europese Commissie een voorstel voor het Europees Parlement en de Raad.
Een zorg van Tax is dat de pot met geld van het EU Solidariteitsfonds voor 2021 al leeg is. 'Er zijn veel natuurrampen geweest en het geld is sinds de uitbraak voor Covid-19 ook voor gezondheidscrises te gebruiken. Dit terwijl het budget voor het fonds tijdens de onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader gehalveerd is. De vraag is dus nu hoe de Europese Commissie hiermee om wil gaan', aldus Tax.
Het EU Solidariteitsfonds is overigens niet zomaar een pot met geld dat vrij besteed kan worden. Het is bedoeld voor specifieke maatregelen. Tax: 'Het geld kan gebruikt worden voor het herstellen van infrastructuur zoals wegen en rivierbeddingen, gezondheidszorg en onderwijs. Ook kan het gebruikt worden voor het reinigen en herstellen van overstroomde gebieden, natuurgebieden en cultureel erfgoed. Het geld komt niet rechtstreeks terecht bij particulieren. Inwoners zullen er dus indirect van profiteren.'
Eind september
Nederland weet nog niet of het een aanvraag doet. Op dit moment verkent Den Haag of er een aanvraag zal worden ingediend, afhankelijk van de mogelijkheden en de noodzaak. Hierover zijn er gesprekken met de Commissie. Naar verwachting komt het demissionaire kabinet later in september met een definitief besluit of er een aanvraag ingediend gaat worden. 'Het is belangrijk deze deadline niet te laten lopen', waarschuwt Tax. Ook andere lidstaten hebben tot op heden geen aanvraag ingediend.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.