Blaricummers betalen veruit meeste gemeentebelasting
De gemeente Blaricum vraagt drie keer zoveel gemeentebelasting aan haar inwoners dan de goedkoopste gemeente van Nederland: Aalten. Dat maakt Blaricum ook de duurste van het land volgen de gemeenteatlas van COELO.
Inwoners van Blaricum betalen in 2015 gemiddeld 1198 euro aan gemeentelijke woonbelastingen. Daarmee is Blaricum dit jaar de duurste gemeente van Nederland. In Aalten betaalt de burger het minst: 520 euro. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas van de lokale lasten 2015. In 71 procent van de gemeenten liggen de woonlasten tussen de 600 en 800 euro.
De informatie van alle gemeentes wordt jaarlijks verzameld en gebundeld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag verschijnt de nieuwe Atlas, maar zaterdagavond meldt het VARA-programma Kassa al het een en ander.
Zelf bepalen
Gemeenten mogen hun belastingtarieven zelf bepalen. De opbrengsten van de afvalstoffenheffing en rioolheffing mogen alleen niet hoger zijn dan de uitgaven. De hoogte van bijvoorbeeld hondenbelasting, toeristenbelasting en ozb staat gemeenten vrij.
Enorme verschillen
De verschillen zijn soms aanzienlijk: het verwerken van afval kost in Eemsmond 82 euro per jaar, in Wassenaar maar liefst 433 euro, becijfert COELO. In Strijen ben je met 46 cent per nacht aan toeristenbelasting het goedkoopst uit. In de Haarlemmermeer ruim 5 euro. In Rotterdam betaal je het meest voor je viervoeter: 128 euro hondenbelasting per jaar, terwijl in Opmeer je hond maar 20 euro kost. (ANP)
Gelet op de gemiddelde waarde van het onroerend goed is een dure gemeente als Blaricum niet duurder dan een gemeente als Den Haag. Laat die laatste nu net in het goedkope rijtje staan. Waarschijnlijk vanwege de vele goedkope portiekflats.
Gemeenten schuiven lasten nogal eens tussen de verschillende categorieën waar iedereen mee te maken heeft (ozb, riool, afval), vaak om politieke redenen.
Kortom de enige gerechtvaardigde conclusie is waarschijnlijk dat tarieven verschillen en mensen in duurdere huizen meer betalen. Misschien wisten we dit al. En weten we het volgend jaar weer?