Doe-het-zelfstrijd
De komst van bouwmarkt Gamma in het Friese Oosterwolde zal waarschijnlijk leiden tot verschraling van het aanbod in de doe-het-zelfbranche, maar niet tot duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau. Daarvan is alleen sprake als inwoners te ver weg moeten voor hun inkopen.
De Jong Holding wil als franchisenemer een Gammavestiging openen aan de zuidkant van het Friese Oosterwolde. In de verwachting dat hij een binnenplanse vrijstelling zal krijgen, koopt De Jong een leeg pand. De bestemming op het perceel is detailhandel en kantoren. Begin 2006 verlenen B en W van Ooststellingwerf een vrijstelling.
Ruud Woest heeft pal naast het aangekochte pand een Formido bouwmarkt. Hij is niet gelukkig met de komst van Gamma. Siem Bijmholt is dat evenmin. Hij is eigenaar van de zeven kilometer verderop gelegen vestiging van Multimate in Appelscha. Woest en Bijmholt stappen voor een snelle interventie naar de rechter. Die draagt de gemeente op de vrijstelling met cijfers te onderbouwen.
Adviesbureau MKB Reva levert B en W die cijfers. Daaruit blijkt dat het ‘haalbare aanbod’ in deze branche door de komst van ‘80 procent extra verkoopvloeroppervlak’ met meer dan 100 procent wordt overschreden. Volgens het bureau is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat de nieuwe Gamma-vestiging zal leiden tot sluiting van de bouwmarkten in Appelscha en het tien kilometer verderop gelegen Haulerwijk. En dus tot ‘duurzame ontwrichting van de voorzieningenstructuur’ in Oosterwolde en directe omgeving. Als Formido en Multimate bezwaar maken tegen de verleende vrijstelling, trekt het college van B en W deze daarom in.
Intergamma - het bestuurscentrum van de Gammaketen - vecht deze intrekking vergeefs aan bij de rechter en met succes bij de Raad van State. De Raad legt het begrip ‘duurzame ontwrichting van de voorzieningenstructuur’ sinds eind juni zo uit dat het niet van belang is dat bestaande winkels zullen lijden onder de komst van een nieuwe.
Een voldoende voorzieningenniveau houdt in dat de inwoners van een gemeente op een ‘aanvaardbare afstand van hun woonplaats hun geregelde inkopen kunnen doen’. Uit het rapport van MKB Reva kan het college volgens de Raad van State wel concluderen dat het aanbod in de doe-het-zelfbranche verschraalt, maar niet dat het voorzieningenniveau voorgoed uit het lood slaat.
Zowel Ruud Woest van Formido als het college van B en W zijn verrast door de nieuwe lijn van de Raad van State. Woest weet nog niet wat hij gaat doen. ‘De gemeente is nu aan zet.’ B en W moeten een nieuw besluit nemen in dit politiek gevoelige dossier, maar hebben nog geen idee hoe dat eruit gaat zien.
Hommo van Wijk: ‘Het kan twee kanten op: het gemeentebestuur verleent de vrijstelling wel of niet. Daarover wordt nu overlegd met de adviseur.’ Volgens Intergamma-advocaat Willem Sleijfer hebben B en W weinig ruimte om de komst van de Gamma-vestiging nog tegen te houden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.