Advertentie
financiën / Nieuws

‘Deventer moet dwangsom zondagsopening innen’

De ChristenUnie in Deventer vindt dat het gemeentebestuur opgelegde dwangsommen voor illegale zondagsopening gewoon moet innen.

06 april 2012

De ChristenUnie in Deventer vindt dat de gemeente dwangsommen die het vijf supermarkten heeft opgelegd moet innen. De dwangsommen waren opgelegd, omdat ze illegaal op zondag open waren.

Afschrikwekkend effect
De gemeente heeft de regels voor zondagsopening inmiddels aangepast en gaat de dwangsommen van 5000 euro per supermarkt niet innen. ‘Het OM ging niet tot vervolging over en heeft de zaak geseponeerd. Daarbij zijn de dwangsommen bedoeld als afschrikwekkend effect en hebben ze een preventieve werking. De regels zijn inmiddels aangepast, dus is het niet meer van toepassing.’ Dat een misdaad in het verleden niet meer bestraft hoeft te worden, omdat de regels naderhand zijn aangepast, legt de woordvoerder uit door te wijzen op het streven van de gemeente om de winkeltijden te verruimen. ‘Dat streven was er destijds al en de supermarkten liepen daarop vooruit. Om te weten of we de lokale verordening moesten handhaven hebben we gekeken wat de rechter zei en besloten de dwangsommen niet te innen.

Ongeloofwaardig als handhaver
Raadslid Wim de Jong van de ChristenUnie vindt dat het college het besluit heroverwegen. 'Ze hadden na tien keer een dwangsom opgelegd te hebebn de zaak moeten heroverwegen. Ze ahdden kunnen overschakelen op bestuursdwang. Een agent neerzetten of een hek. Het besluit is in strijd met het rechtsgevoel van de burger en zet de geloofwaardigheid van de gemeente als handhaver op het spel.'

Overtreder lachende derde
De Jong vindt dat het college het advies van de bezwaarschriftencommissie wel erg gemakkelijk opvolgt. 'De gemeente was fout bezig door naar de rechter te kijken. Ze hadden gelijk moeten innen, dan was de rechtstoestand hersteld. Ze waren weliswaar gestart met innen, maar toen kwam het bezwaar en de uitspraak van de commissie. Met de bestuursrechter hadden ze het in eigen hand. De zaak kwam daarna als economisch delict voor de strafrechter en toen hebben ze gewacht met sanctionering. Het OM heeft de zaak geseponeerd door weer naar de gemeente te kijken. Als overheden naar elkaar kijken en niet handhaven, is de overtreder de lachende derde.'

Juridisch zwak

De Jong wil weten welke mogelijkheden er zijn om het advies te negeren en alsnog het recht zijn beloop te laten. 'Het wordt dan een juridische zaak en daarin staan ze nu zwak, omdat ze zich zwak hebben opgesteld. Toch vind ik het de moeite van het proberen waard. , aldus De Jong. De gemeente Deventer kan niet ingaan op deze opmerkingen van De Jong, omdat er schriftelijke vragen zijn gesteld.

Falend handhavingstraject
De ChristenUnie vraagt zich ook af welke lessen het college uit dit “falende handhavingstraject” trekt voor de toekomst en is ook erg benieuwd naar de motivatie van wethouder Pierey (PvdA) om tegen het besluit te stemmen. De gemeentewoordvoerder bevestigt dat Pierey heeft tegengestemd, maar weet niet waarom hij dat heeft gedaan. De Jong heeft dit informeel wel vernomen. 'Hij vindt dat je door moet gaan met proberen de dwangsom te innen. Ik begreep dat de andere wethouders er ook mee worstelden. Dit besluit leidt toch tot straffeloosheid. Ik ben er boos en verdrietig over.'

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr. Olaf Schuwer / Specialist gemeentelijk bestuursrecht
Er geldt een beginselplicht tot invordering van verbeurde dwangsommen. Zie de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State d.d. 16 november 2011, zaaksnummer 201104644/1/H2.
Corne van Poppel
Kan ik dan ook al mijn snelheidsovertredingen op de autoweg declareren? Ik liep vast voor op het besluit om 130 km/uur toe te staan.
Paul / projectleider
Ja Corné dat kan, als het desbetreffende wegvak van 120 naar 130km/uur is gegaan (gaat) zonder noemenswaardige aanpassingen, is het het proberen waard
criticus
"Daarbij zijn de dwangsommen bedoeld als afschrikwekkend effect en hebben ze een preventieve werking"



Dat effect is heel snel weg, als je ze niet int....
Gerrit
Gelegenheidspolitiek tiert welig, d.w.z. inconsequent handelen en daardoor niet meer geloofwaardig. De lessen van de banken is aan de politiek en het VNG volledig voorbijgegaan.
Henk de Vos / adviseur milieuhandhaving
Wim de Jong for President!!
Advertentie