Decentrale overheden lopen zich warm voor EU-subsidies
Lokale en regionale overheden lopen zich warm voor het opstarten van Interreg en EFRO-programma´s als het Europees parlement morgen instemt met het nieuwe Cohesiepakket van 243 miljard euro. Dat is tegelijk de grootste post van de EU-begroting. Nederland krijgt 506 miljoen voor EFRO en 378 miljoen voor Interreg.
Lokale en regionale overheden lopen zich warm voor het opstarten van Interreg en EFRO-programma´s als het Europees parlement morgen instemt met het nieuwe Cohesiepakket van 243 miljard euro. Dat is tegelijk de grootste post van de EU-begroting. Nederland krijgt 506 miljoen voor EFRO en 378 miljoen voor Interreg.
Duurzaam
Minimaal 30 procent moet gaan naar het klimaat, de circulaire economie en investeringen in duurzame groei en de creatie van banen. De regelingen worden op 30 juni in het Official Journal van de EU gepubliceerd en gaan op 1 juli in. Nederlandse decentrale overheden hebben al concept programma´s opgesteld, zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. ‘Deze conceptprogramma’s worden binnenkort ter goedkeuring aan de Europese Commissie aangeboden. Vooruitlopend hierop kunnen de programma’s al zogenaamde calls uitschrijven waarvoor projectaanvragen kunnen worden ingediend. Besluitvorming over deze aanvragen kan pas plaatsvinden als de EC het programma heeft goed gekeurd. Zuid-Holland kent meerdere prioriteiten, waaronder energietransitie, klimaat en vergroten van de innovatiecapaciteit.’
Ambities
Zuid-Hollands gedeputeerde Jeannette Baljeu ziet uit naar de start: ‘Europese fondsen kunnen ons helpen bij het realiseren van onze ambities voor een groener, slimmer en mooier Zuid-Holland. Nu de kaders in Brussel zijn vastgesteld gaan we met partijen in Zuid-Holland verder aan de slag voor het uitvoeren van mooie projecten.’ Zuid-Holland weet dat de 30 procent een moeilijke opgave is maar denkt dat het realiseerbaar is. Met name op het gebied van klimaat en circulaire economie zijn er talrijke (internationale) initiatieven die zich goed lenen voor projecten binnen Interreg en EFRO.
Arbeidsmarkt
Ook in Twente en omstreken werkt de Euregio hard aan de opstart van Interregprogramma´s. Momenteel wordt er vooral veel gebrainstormd over Interreg VI, als opvolger van Interreg V, zegt een woordvoerder. In 2022 moeten de Interreg VI projecten starten. Welke dat zijn, zijn nog niet bekend. Prioriteiten zijn in Twente onder meer een inclusieve grensoverschrijdende arbeidsmarkt en een groener programmagebied, dat reikt van Zuidoost Drenthe tot en met de Achterhoek.
Pijplijn
Dat laatste wil de Euregio doen door aanpassing aan de klimaatverandering. Ook werken ze in het oosten van het land aan het bevorderen van een circulaire en grondstofefficiënte economie, zegt een woordvoerder. ‘We hopen vanaf 2022 nieuwe projecten voor INTERREG VI te kunnen goedkeuren. Een aantal ideeën zitten inmiddels al in de pijplijn en hiervoor hebben wij contact met verschillende organisaties. Projectideeën gericht op het klimaat, baancreatie en de circulaire economie maken hier ook deel van uit. Ook zullen vanaf het najaar van 2021 informatiebijeenkomsten georganiseerd worden om het publiek in te lichten over het nieuwe subsidieprogramma en de kansen die het programma met zich meebrengen.’
Meer weten over de Europese subsidieprogramma’s voor decentrale overheden 2021-2027?
Volg gratis het online evenement Succes met Europa, donderdag 24 juni 2021.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.