Advertentie
financiën / Column

Btw-aangifte

De btw-compensatie aan de gemeenten blijkt inderdaad te laag.

01 september 2023

Je vermoedde het wel maar je had nooit hard bewijs. Je vermoedt dat het rijk te weinig geld in het btw-compensatiefonds stort. Dat de gemeenten daardoor collectief minder geld van het rijk krijgen dan volgens de regels moet. Maar bewijs het maar eens…

Vorige week publiceerde minister De Jonge van Volkshuisvesting op internet alle besluiten over de financiële rijksbijdragen voor flexwoningen. 43 gemeenten krijgen 12.000 euro per flexwoning. Die besluiten publiceerde hij overigens niet vrijwillig maar pas na een beroep op de Wet Open Overheid. Sterker nog, dat deed hij pas na bezwaar over zijn eerdere weigering om die besluiten openbaar te maken.

En het vermoeden wordt meteen bevestigd. De btw-compensatie aan de gemeenten blijkt inderdaad te laag.

Ten eerste stort de minister minder geld in het btw-compensatiefonds dan hij zegt. Bij elf gemeenten kondigt de minister namelijk aan in totaal drie miljoen euro in het btw-compensatiefonds te storten. Maar hij stort maar twee miljoen euro. Mogen de gemeenten alsjeblieft dat extra miljoen euro alsnog? Ze hebben er recht op.

Ten tweede: Bij elf andere gemeenten zegt de minister wel dát hij geld in het btw-compensatiefonds stort, maar hij zegt niet hoeveel. En vervolgens stort hij voor deze gemeenten niets. Mooie woorden, geen daden. Ik schat dat het om vier miljoen euro gaat. Mogen de gemeenten alsjeblieft die vier miljoen euro alsnog? Ze hebben er recht op.

Mooie woorden, geen daden

Het blijkt zelfs nog erger dan je kon vermoeden. Niet alleen krijgen gemeenten collectief te weinig, ook behandelt de minister de 43 gemeenten verschillend. Sommige gemeenten krijgen de volle 12.000 euro per flexwoning. Andere gemeenten krijgen minder dan 12.000 euro per flexwoning omdat ze het btw-deel daarvan niet krijgen. En dat is geen vergissing van de minister maar een bewuste keus. De minister schrijft aan de 43 gemeenten namelijk bijna letterlijk dezelfde brieven, alleen de teksten over de btw verschillen.

Bij de eerste regeling waarvan de besluiten per gemeente zijn gepubliceerd, blijkt dus veel mis te zijn met de btw. Dat vraagt niet alleen om herstel – lees: vijf miljoen euro nabetaling – maar ook om controle van de andere regelingen. En dat vraagt om maatregelen om herhaling te voorkomen. Zullen we om te beginnen afspreken dat de ministers voortaan alle financiële bijdragen per gemeente direct op internet publiceren?

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"Die besluiten publiceerde hij overigens niet vrijwillig maar pas na een beroep op de Wet Open Overheid. Sterker nog, dat deed hij pas na bezwaar over zijn eerdere weigering om die besluiten openbaar te maken."

Is dit het topje van de ijsberg?
Hielco Wiersma
En........burgers maar hunkeren naar een betrouwbare Overheid.
Advertentie