Blijdorp niet failliet dankzij lening van gemeente
De Rotterdamse dierentuin loopt door de coronacrisis miljoenen omzet mis en heeft acuut financiële hulp nodig. Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft woensdag toegezegd Blijdorp uit de brand te helpen met de lening.
De gemeente Rotterdam verstrekt aan Diergaarde Blijdorp een lening van 10 miljoen euro en redt hiermee de dierentuin van een faillissement.
Acute hulp nodig
De Rotterdamse dierentuin loopt door de coronacrisis miljoenen omzet mis en heeft acuut financiële hulp nodig. Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft woensdag toegezegd Blijdorp uit de brand te helpen met de lening. In november ontvangt de dierentuin een voorschot van 4 miljoen euro en in januari 2021 de overige 6 miljoen. ‘Diergaarde Blijdorp waardeert de steun die wij, in woord en daad, in deze bijzondere tijd krijgen van de gemeente Rotterdam op alle niveaus’, laat Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen weten. ‘Er zijn duidelijk niet alleen veel echte 'Blijdorperts' in de stad, maar ook in het stadhuis.’
Ademruimte
Volgens Zevenbergen krijgt Blijdorp door de lening financiële ademruimte om de coronacrisis en de gevolgen ervan het hoofd te bieden. ‘De steun schept voor ons de verplichting om de aangekondigde reorganisatie door te voeren, om zo weer een gezonde bedrijfsvoering te krijgen en deze lening terug te kunnen betalen.’ Als voorwaarde voor de lening moet Blijdorp wel een herstructurering in de organisatie doorvoeren om de vaste kosten te verlagen en de organisatie beter te kunnen laten 'mee-ademen' met de bezoekersaantallen. Ook moet de gemeenteraad de lening aan de dierentuin nog goedkeuren.
Ahoy
Behalve Blijdorp heeft Rotterdam woensdag ook aangekondigd Rotterdam Ahoy financieel te ondersteunen met in totaal 11,6 miljoen euro. De gemeente verlaagt tijdelijk de huur en verstrekt een lening. De Rotterdamse evenementenlocatie verkeert in zwaar weer: vanwege de coronacrisis werden concerten en evenementen afgelast. Ook is het Eurovisiesongfestival dat dit jaar in Ahoy zou plaatsvinden met een jaar uitgesteld. Als gevolg van het geleden omzetverlies moest Ahoy al 40 procent van zijn personeel ontslaan om te kunnen blijven bestaan.
Huur
In een raadsbrief schrijft de gemeente woensdag dat 'een faillissement van Rotterdam Ahoy ook het beleid van de gemeente op veel fronten raakt'. Om Ahoy tegemoet te komen, heeft de gemeente met het zalencomplex afgesproken de huur naar beneden bij te stellen totdat de evenementenbranche voldoende is hersteld. Het bedrag dat hiervoor nodig is, wordt geschat op 9,2 miljoen euro. Ook ontvangt Ahoy een lening voor een investering in het nieuwe conferentiecentrum RACC van 2,4 miljoen euro.
Overbruggen
Ahoy laat weten blij te zijn met het maatregelenpakket van de gemeente. 'Op deze manier ontstaat een evenwichtiger risico tussen verhuurder en huurder in deze coronaperiode. Wij blijven voldoen aan onze huurverantwoordelijkheid, maar het huurbedrag wordt aangepast totdat we qua omzet grotendeels terug zijn op ‘normaal’ en er wordt een lening verstrekt (met een rente) voor nodige investeringen in onze nieuwbouw. Het doel van Ahoy is het faciliteren en organiseren van evenementen en waarde creëren voor de stad. Door de maatregelen die vanuit de overheid zijn opgelegd, kunnen wij niet doen waarvoor wij gemaakt zijn en dus is het goed te zien dat we hand in hand met de gemeente deze periode willen overbruggen.' (ANP)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.