Advertentie
financiën / Column

Bananenrepubliek

Ruim tien jaar geleden maakte een groep gemeenteambtenaren uit Nicaragua een studiereis naar Nederland. Ik mocht ze uitleggen hoe de gemeenten in Nederland aan hun geld komen.

18 november 2016

Dat krijgen ze vooral van de regering. Ik vertelde de Nicaraguanen dat de politieke voorkeur van de gemeenten niet van invloed is op het bedrag dat een gemeente van de regering krijgt. Ze waren stomverbaasd. De regering gaat toch geen geld geven aan gemeenten die worden bestuurd door politieke tegenstanders? En ik dacht bij mezelf: bananenrepubliek…

Enkele weken geleden was er weer een groep ambtenaren uit Nicaragua op bezoek. Ik vertelde ze weer dat in Nederland de politieke voorkeur van de gemeenten niet van invloed is op het bedrag dat elke gemeente krijgt. De regering geeft evenveel geld aan gemeenten waar ze veel stemmen uit krijgen als aan gemeenten waarvan de inwoners vooral op de oppositie stemmen. Ook speelt geen rol of de gemeenten het geld uitgeven aan doelen die de regering goed vindt of niet.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken schreef in juni nog ondubbelzinnig, als reactie op een voorstel van de PVV om de gemeenten te korten die de islam subsidiëren: “Het is niet mogelijk om gemeenten minder geld te geven op grond van de beleidskeuzes die zij maken en de subsidies die zij verstrekken. Het korten van de gemeenten past niet in de staatsrechtelijke en bestuurlijke verhoudingen tussen het rijk en de gemeenten.” Nu knikten de Nicaraguanen. Ja, dat vonden ze logisch. Nicaragua is in tien jaar erg vooruitgegaan. Het is een volwassen democratie geworden, geen bananenrepubliek meer.

Maar deze maand stelt Plasterk voor om de gemeenten een boete te geven als ze te weinig woningen beschikbaar willen stellen voor vreemdelingen. Die boetes zullen er niet om liegen, rond de achtduizend euro per achtergebleven woning per maand. Een boete voor een gemeente is precies hetzelfde als een korting op de bijdrage van het rijk. De minister jokte dus. Hij wil wel degelijk minder geld geven aan de gemeenten die andere politieke keuzes maken. Ook al past dat niet in het staatsrecht en in de bestuurlijke verhoudingen. Nederland is een bananenrepubliek geworden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie