Geen daden maar woorden
Jan Verhagen heeft de verkiezingsprogramma’s voor de gemeentefinanciën van de vijf grootste partijen onderzocht. De meeste partijen vallen door de mand.
Vorige week maandag publiceerde het Centraal Planbureau Keuzes in Kaart 2022-2025. Daarin zijn de verkiezingsprogramma’s precies doorgerekend.
Het belang van Keuzes in Kaart ligt niet zozeer in de uitkomsten van die doorrekeningen maar vooral in de plicht die het planbureau de partijen oplegt om hun programma’s exact financieel in te vullen. Ik heb de programma’s voor de gemeentefinanciën van de vijf grootste partijen onderzocht.
De VVD, lijst 1, wil een gezonde financiële positie van gemeenten en de opschalingskorting afschaffen. Dat laatste punt hebben de VVD-leden zelfs in een amendement toegevoegd. En wat trekt de VVD daarvoor uit bij de financiële invulling? Geen cent. Mooie woorden maar geen daden dus.
Het CDA, lijst 3, schrijft ook dat veel gemeenten financieel in zwaar weer verkeren, en wil ook iets met de opschalingskorting doen om dit op te lossen. Hoeveel trekt het CDA daarvoor uit? Ook geen cent. Het lijkt de VVD wel – en dat is geen compliment.
D66 dan, lijst 4. Het programma verwijst naar het onderzoek naar de jeugdzorg, waar het tekort 1,7 miljard euro bleek. D66 zegt dat te willen oplossen. Maar bij de financiële invulling blijkt de partij dat slechts voor een kwart te doen. Geen half werk, maar de helft van half werk.
GroenLinks, lijst 5, wil meer geld voor gemeenten om hun taken uit te voeren, onder andere voor cultuur en verduurzaming. Wat blijkt? Ze wil slechts 10 procent van de opschalingskorting schrappen. Dat wordt dus ook niks.
Deze vier partijen vallen alle door de mand voor de gemeentefinanciën. Maar is deze gierigheid echt wat de leden van VVD, CDA, D66 en GroenLinks willen?
Nee, het is de invulling van de Haagse partijbonzen. Want niet de partijleden maar de partijbonzen beslissen over de financiële invulling. Daarbij gaan die partijbonzen dwars tegen de wil van de leden in. Waarom zou je dan nog lid zijn? Deze partijen zijn helemaal niet democratisch. Ze vallen ook door de mand voor de partijdemocratie.
Eén van de vijf grootste partijen zwijgt over zijn exacte plannen voor de gemeentefinanciën. En laat het planbureau niets doorrekenen. Daarom valt voor mij die partij op dat punt ook door de mand. Maar die partij doet, als enige, in ieder geval wel exact wat de leden willen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.