Rechtmatig aanbesteden blijft voor gemeenten een dingetje
Veruit de meest voorkomende oorzaak een niet-goedkeurende verklaring op rechtmatigheid is het niet naleven van aanbestedingsregels.
Vergeleken met 2020 daalde het aandeel gemeenten met een goedkeurende verklaring op rechtmatigheid licht: van 90,1 naar 87,8 procent. De accountant gaf zes gemeenten een afkeurend oordeel.
Van de destijds in totaal nog 352 gemeenten kregen er 302 een goedkeurend oordeel. Dat blijkt uit het Integraal financieel overzicht gemeenten van van Binnenlandse Zaken. Van acht gemeenten was het oordeel van de accountant op het moment van schrijven nog niet bekend.
Dat zijn Aalsmeer, Amstelveen, Hof van Twente en de vijf gemeenten die opgingen in Land van Cuijk. Gemeenten in de noordelijke provincies hadden over de jaarrekening van 2021 vaker een niet-goedkeurende verklaring op rechtmatigheid dan die in andere provincies. In Drenthe had zelfs ruim de helft van de gemeenten geen goedkeurende accountantsverklaring.
Uit het overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat gemeenten de dip van 2015 te boven zijn. Het aandeel gemeenten dat een goedkeurende verklaring op rechtmatigheid kreeg, daalde in dat jaar als gevolg van de decentralisaties van taken op het gebied van jeugd, werk en zorg flink. Inmiddels draagt het sociaal domein bij geen enkele gemeente meer bij aan een niet-goedkeurende verklaring op rechtmatigheid.
Aanbestedingen
Veruit de meest voorkomende oorzaak een niet-goedkeurende verklaring op rechtmatigheid is sinds een paar jaar het niet naleven van aanbestedingsregels: ruim één op de tien gemeenten ging daar in de fout, iets meer nog dan in 2020. Het aandeel gemeenten met een goedkeurende verklaring op getrouwheid over de jaarrekening steeg van 98,9 naar 99,7 procent. Slechts één gemeente had een andere verklaring op getrouwheid, een oordeelonthouding.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.