Advertentie
digitaal / Nieuws

Zes miljard voor kennisagenda

Komende kabinetten moeten jaarlijks tot zes miljard euro extra investeren in kennis en innovatie. Het grootste deel gaat naar achterstallig onderhoud in het onderwijs.

16 juni 2006

Komende kabinetten moeten jaarlijks tot zes miljard euro extra investeren in kennis en innovatie. Het grootste deel gaat naar achterstallig onderhoud in het onderwijs.

Om welzijn en welvaart in de toekomst veilig te stellen moet Nederland investeren in de kennisketen: van onderwijs en onderzoek tot innovatie en ondernemerschap. Twaalf miljard extra per jaar, zo staat in een concept Kennisinvesteringsagenda (KIA) dat is opgesteld in opdracht van het Innovatieplatform. Met een dergelijke structurele verhoging zou Nederland aansluiten bij de Europese top-drie. De helft van dat bedrag moet door het bedrijfsleven worden opgebracht. De komende maanden mogen betrokken maatschappelijke sectoren en de politiek er hun licht op laten schijnen. In het najaar moet dan een definitieve KIA gereed zijn ter inspiratie van de kabinetsformatie.

De helft van de zes miljard publiek geld moet het ‘funderend onderwijs’ – PO en VO in vakafko’s – weer op de been helpen: aanpak van achterstandsleerlingen en schooluitval, ontbureaucratisering, versterking PABO-niveau, verbeteren carrièreperspectief onderwijspersoneel enzovoort. Het hoger onderwijs krijgt tot 600 miljoen en voor een leven lang leren moet een half miljard worden uitgetrokken.

Wat onderzoek en innovatie betreft wijkt de KIA inhoudelijk nauwelijks af van het beleid van dit kabinet. Inzetten op sleutelgebieden en als strategische keuzes genomics, nano en ICT met het subsidieinstrumentarium zoals dat door EZ de laatse jaren is vormgegeven. De positie van SenterNovem, dat de EZ-gelden verdeeld, moet worden versterkt. Het zwaartepunt ligt op productgerichte R&D met innovatiekredieten, de fiscale WBSO-regeling en regelingen voor MKB. Versterking van de tweede en derde geldstromen voor universiteiten, de excellente infrastructuren, technologische topinstituten, en de opendeurpolitiek voor buitenlandse kenniswerkers komen ook weer voorbij. Een komend kabinet kan de investeringen financieren uit aardgasinkomsten, maar daarna moet structurele dekking gevonden worden op de Rijksbegroting, waarschuwt de KIA. (Peter Lievense)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie