Vrees VNG komt uit: Wet open overheid aangenomen
De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid de Wet open overheid (Woo) aangenomen. De wet wordt gezien als de opvolger van de Wet openbaar bestuur en is bedoeld om de overheid transparanter te maken. VNG vreesde vooraf voor dit scenario.
De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid de Wet open overheid (Woo) aangenomen. De wet wordt gezien als de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en is bedoeld om de overheid transparanter te maken. VNG vreesde vooraf voor dit scenario.
Ruime meerderheid stemt in
Het initiatiefvoorstel van GroenLinks en D66 werd met een ruimte meerderheid aangenomen. Het CDA en VVD stemden tegen het voorstel, dat al jaren in de Kamer werd besproken. De nieuwe wet betekent dat de actieve openbaarheid van bestuur wordt bevorderd.
Informatiepositie burger wordt beter
Diverse organisaties ondertekenden vorige week gezamenlijk een brief waarin zij Kamerleden opriepen om met de wet in te stemmen, omdat de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) volgens hun dringend aan vervanging toe is. Onder meer Open State Foundation, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren behoren tot de ondertekenaars. De nieuwe Wet open overheid bevordert volgens de organisaties de informatiepositie van de burger. Volgens de organisaties bespaart een goede informatiehuishouding, waaronder een openbaar informatieregister, niet alleen de overheid veel tijd en geld, maar ook de samenleving.
'Slecht nieuws voor gemeenten'
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betekent de wet echter slecht nieuws voor gemeenten. De VNG stelt dat de Wet open overheid volstrekt onuitvoerbaar is in de huidige vorm. De eisen aan actieve openbaarmaking zorgen er volgens VNG voor dat het democratisch besluitvormingsproces binnen gemeenten ernstig wordt belemmerd en vertrouwelijk overleg over lastige kwesties nauwelijks meer mogelijk is.
Bovenal stel ik ernstige vraagtekens bij VNG's argumentatie "dat het democratisch besluitvormingsproces binnen gemeenten ernstig wordt belemmerd en vertrouwelijk overleg over lastige kwesties nauwelijks meer mogelijk is.". Ik vraag me in alle redelijkheid af wat VNG bedoelt med democratie.
In Zweden bestaat èn functioneert de transparante overheid sinds jaar en dag. Zonder problemen.