Advertentie
digitaal / Nieuws

Wegvallen digitaal vergaderen ‘stap terug in democratisch proces’

'We zien in de praktijk nog steeds dat volksvertegenwoordigers verstek moeten laten gaan vanwege het virus.'

05 mei 2022
digitaal vergaderen
Shutterstock

Tot op de dag van vandaag gebruiken overheden een tijdelijke wet om digitaal vergaderen mogelijk te maken. Die wet vervalt op 1 juli. De koepelorganisaties pleiten er daarom ‘met klem’ voor om te zorgen dat er een permanente regeling komt en dat de mogelijkheid in de tussentijd niet wegvalt.

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

Yacht
Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

Corona is nog niet weg, er blijven beperkingen bestaan en overheden zien in de praktijk ‘nog steeds dat volksvertegenwoordigers verstek moeten laten gaan vanwege het virus’. Daarom willen het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat de mogelijkheid blijft bestaan.

Alleen fysiek

In maart verzocht de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken de minister om de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming niet te verlengen omdat, vanwege het opheffen van de coronamaatregelen, de juridische grondslag ontbreekt. Het ministerie werkt aan een permanente regeling, maar tot die er is zouden decentrale besturen dus vanaf 1 juli niet digitale besluiten mogen nemen. Besluitvorming zou tot die tijd alleen fysiek mogen plaatsvinden.

‘Digitaal vergaderen is in de afgelopen jaren in veel situaties een volwaardig alternatief gebleken voor fysiek vergaderen’, schrijven de koepelorganisaties in de position paper. De democratische en staatsrechtelijke overheden zouden daarbij geheel worden nageleefd en sommige overheden hebben richtlijnen opgenomen in hun reglement van orde. ‘Digitaal vergaderen is – zo mogen we wel stellen – inmiddels behoorlijk ‘ingeburgerd’.’

Een permanente regeling zou ook handig zijn voor een nieuwe opleving van het virus. ‘Ook al zouden dan van Rijkswege geen stringente beperkingen worden opgelegd, dan kan het wel zo zijn dat de democratisch legitimatie van de besluitvorming onder druk komt te staan als volksvertegenwoordigers in grotere getale niet aanwezig kunnen zijn vanwege (kans op) ziekte of quarantaine/ isolatie.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie