Websites alle politieke partijen voldoen niet aan eisen
De websites van de politieke partijen die meedoen aan de landelijke verkiezingen voldoen niet aan de Europese toegankelijkheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van Digitaal Toegankelijk, onderdeel van appontwikkelaar Brthrs. Geen enkele onderzochte website slaagde voor de test.
De websites van de politieke partijen die meedoen aan de landelijke verkiezingen voldoen niet aan de Europese toegankelijkheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van Digitaal Toegankelijk, onderdeel van appontwikkelaar Brthrs. Geen enkele onderzochte website slaagde voor de test.
Verkiezingen
De campagnes voor de verkiezingen van maart 2021 verlopen dit jaar grotendeels online. Reden te meer om aandacht te besteden aan de digitale toegankelijkheid van partijwebsites. Zijn ze navigeerbaar met een toetsenbord voor mensen die door een beperking geen gebruik kunnen maken van een muis? Zijn de video's ondertiteld? Is het mogelijk om het beeld te vergroten? De websites van de dertien onderzochte partijen werden getoetst aan de hand van de WCAG 2.1AA richtlijnen, die al vanaf 1 juli 2018 verplicht zijn voor (semi)overheidswebsites. Geen enkele partij kwam geheel door de test.
Geen toegankelijkheidsverklaringen
De onderzoekers bekeken of er labels en beschrijvingen bij afbeeldingen, links en knoppen bestonden (aan 'lees meer' heeft een slechtziende niet genoeg - beter is 'lees hier meer over ons standpunt over duurzaamheid'). Ze onderzochten of de websites toegankelijk zijn met een toetsenbord, of er een voorleesfunctie beschikbaar is, of het mogelijk is om de website te vergroten zonder functies te verliezen, of beschikbare video's zijn voorzien van ondertiteling en of er een toegankelijkheidsverklaring aanwezig is. Hoewel zo'n toegankelijkheidsverklaring sinds 23 september 2020 verplicht is gesteld door de overheid, lijkt dat besef niet te zijn doorgedrongen tot de websitebouwers van de Nederlandse politieke partijen, want er was niet één site die er tijdens het onderzoek over beschikte.
Te weinig contrast
Enkele positieve noten: de website van de SGP heeft een ingebouwde tool om de tekst te vergroten en de websites van het CDA en GroenLinks zijn goed toegankelijk met een toetsenbord. Het partijcongres van GroenLinks en de PvdD staat in gebarentaal op YouTube. Maar al met al is het niet genoeg voor Nederlanders met een beperking om zich op eigen kracht te kunnen informeren op de websites van de partijen, concludeert Digitaal Toegankelijk. Het gaat dan niet alleen om mensen die blind of doof zijn, maar ook mensen met dyslexie, mensen die kleurenblind zijn of mensen met een cognitieve of motorische beperking. Zo blijken de campagnekleuren van de VVD en GroenLinks, prominent aanwezig op de respectievelijke websites, volgens de Europese toeganeklijksheidseisen niet contrasterend genoeg.
Standpunten
De tekortkomingen op de websites kunnen tot gevolg hebben dat bezoekers met een beperking de partijprogramma’s niet kunnen doornemen, de standpunten van de partijen niet kunnen inzien, of geen donatie voor de partij kunnen doen.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.