VNG: Wet open overheid volstrekt onuitvoerbaar
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest voor het wetsvoorstel Wet open overheid dat GroenLinks en D66 onlangs hebben ingediend. De wet zou volgens de VNG slecht nieuws kunnen zijn voor gemeenten.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest voor het wetsvoorstel Wet open overheid dat GroenLinks en D66 onlangs hebben ingediend. De wet zou volgens de VNG slecht nieuws kunnen zijn voor gemeenten.
Wetsvoorstel Plasterk komt pas later aan de orde
GroenLinks en D66 willen dat de Wet open overheid de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangt. Het voorstel werd onlangs in de Tweede Kamer behandeld. Indieners willen het op korte termijn in stemming brengen. VNG hoopte dat eerst het wetsvoorstel van minister Plasterk aan de orde zou komen, waarmee misbruik van de Wob aan de orde had moeten komen. De kans bestaat door de snelle behandeling dat de Wet open overheid alsnog wordt aangenomen.
'Slecht nieuws voor gemeenten'
De VNG stelt dat de Wet open overheid volstrekt onuitvoerbaar is in de huidige vorm. 'Niet alleen voor gemeenten maar ook voor andere overheden.' Een aanname van de wet vat de vereniging dan ook op als 'slecht nieuws.' De eisen aan actieve openbaarmaking zorgen er volgens VNG voor dat het democratisch besluitvormingsproces binnen gemeenten ernstig wordt belemmerd en vertrouwelijk overleg over lastige kwesties nauwelijks meer mogelijk is.
Onuitvoerbaar en extra bureaucratie
De VNG heeft een viertal argumenten opgesteld tegen de Wet open overheid. 'De registerplicht is op de voorgestelde manier onuitvoerbaar en zorgt voor extra bureaucratie. De uitzonderingsgronden: in de praktijk zal het met deze wet zeer lastig worden om de bestuurlijke en ambtelijke beleidsintimiteit vorm en inhoud te geven.' Ook over de bredere reikwijdte van de wet en de invoering van de informatiecommissaris maakt VNG zich zorgen: er worden zeer hoge kosten voor gemeenten verwacht. 'Volgens minister Plasterk brengt alleen al de registerplicht voor de Belastingdienst 55 miljoen aan extra kosten met zich mee.'
ik citeer R. Musil: "het eigenbelang keek door de raampjes van ontroerde ogen, als een lantaarn die men op klaarlichte dag laat branden".