Advertentie
digitaal / Nieuws

VNG vraagt aandacht voor webrichtlijnen

De VNG heeft in een brief haar leden opgeroepen meer aandacht te besteden aan de webrichtlijnen als middel om de toegankelijkheid van gemeentelijke informatie te verbeteren. Op 1 januari 2011 moeten op alle gemeentelijke websites die richtlijnen zijn doorgevoerd.

08 oktober 2010
Toegankelijkheid
De webrichtlijnen zijn opgesteld om de toegankelijkheid van overheidswebsites te bevorderen. Daarbij gaat het niet alleen om de toegankelijkheid van informatie voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking, maar ook voor mensen met dyslexie of een 'normale' taalachterstand.

onvoldoende
De VNG wijst erop dat 60 procent van de mensen de schriftelijke informatie van gemeenten wel technisch kan lezen maar onvoldoende begrijpt. Webrichtlijnen moeten daarnaast zorgen voor vindbaarheid in zoekmachines (Google) en de toekomstvastheid en onderhoudbaarheid (standaardisatie) van de gebruikte technologie.

300 gemeenten
VNG constateert in de brief dat halverwege 2010 veel gemeenten op 1 januari 2011 geen website zullen hebben die voldoet aan de officiële webrichtlijnen. Tot dusver voldoen zelfs maar twee gemeenten (Krimpen aan de IJssel en Goirle) volledig aan de meer dan honderd eisen uit de webrichtlijnenlijst. Niet al die eisen zijn even urgent, maar de VNG wijst erop dat nog zo'n 300 gemeenten niet eens een instrument op hun website hebben waarmee tekst kan worden voorgelezen voor minder leesvaardige of blinde inwoners.

Stappen zetten
De VNG hoopt dat met de nieuwe website over webrichtlijnen en de site Hoe bereikt u iedereen gemeenten afdoende middelen voorhanden zijn voor gemeenten om alsnog stappen te kunnen zetten.



Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sander Janssen / Webmaster
Goed dat de VNG aandacht besteedt voor toegankelijkheid van de gemeentelijke sites. Wat mij mij enigszins bevreemd is dat ze de voorleesfunctie op websites aanprijst.

Ik mijn ogen moet de basis op orde zijn. Webrichtlijnen moeten worden toegepast en de kwaliteit van de aangeboden moet toegesneden zijn op de doelgroep. Anders is het effect van een voorleesfuntie helaas: rotzooi in = rotzooi uit. Moeilijke tekst invoer is ook een moeilijke tekst uitvoer. De doelgroep waarvoor de voorleesfunctie eigenlijk bedoeld is (dyslectici) begrijpen dan nog niets van de teksten. Helaas van de gekozen insteek van de brief want de verbetering van de toegankelijkheid is o zo belangrijk.
ORT / c
Als de NL politie of overheid het niet eens is met de opmerkingen van het ORT inzake de aanschaf van de Red Hat applicaties waar de NSA ( Amerikaanse inlichtingedienst) aan heeft samengewerkt kan ze reageren naar het ORT toe. Het is duidelijk dat de VTSPN de ICT van de NL politie hiermee in een gevaars zone heeft gedreven. Omdat inmiddels alle VTSPN personeel in NL het interne zwijgen hebben opgelegd gekregen, is het duidelijk dat er iets mis is. Er is niets verkeerds aan om de NL politie en overheid te waarschuwen dat de Red Hat applicaties voor de NL politie onveilig zijn. De methodiek van de NL politie en overheid om de ICT problematiek in NL aan te vechten is niet meer dan een bosbrand blussen met een plantesproeier. Door de onveilige politie ICT te negeren en te doen alsof er niets aan de hand is, is volgens ons als ORT niet aceptabel. Omdat zowel burger als politie informatie en gegevens kunnen uitlekken. Afzender: ORT. Online Respons Team Tel: 06-31504055
Advertentie