Advertentie
digitaal / Nieuws

Meer uitslagen verkiezingen als open data

Ruim 300 gemeenten hebben de uitslagen van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei gepubliceerd als open data op de eigen website. Dat is een forse toename ten opzichte van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen van maart dit jaar.

21 juni 2019

Ruim 300 gemeenten hebben de uitslagen van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei gepubliceerd als open data op de eigen website. Dat is een forse toename ten opzichte van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen van maart dit jaar, toen slechts 85 gemeenten hun uitslagen als open data beschikbaar stelden. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Open State Foundation, een platform voor het openstellen van overheidsdata. De OSF pleit al langer voor het beschikbaar stellen van de verkiezingsuitslagen. 

Op die manier wordt de transparantie groter: journalisten, burgers, politici en belangenorganisaties kunnen de uitslagen en zetelverdeling zelf controleren. Bovendien kan de data worden gebruikt door derde partijen, zoals wetenschappers of bedrijven om de data te analyseren en in modellen te gebruiken. Ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken deed in maart een dringend verzoek op gemeenten om de data zo snel mogelijk beschikbaar te maken.

Achterblijvers
Ruim een week na de verkiezingen in mei blijkt dat 311 van de 355 gemeenten de uitslagen in een open data-formaat beschikbaar hebben gesteld op hun website. Enkele tientallen van de gemeenten die dat niet direct deden, hebben na een belronde alsnog de data beschikbaar gemaakt. Slechts tien gemeenten hebben half juni nog steeds geen open data van de Europese verkiezingen verstrekt: Midden-Groningen, Aa en Hunze, Weststellingwerf, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Neder-Betuwe, Best, Westvoorne, Haarlemmermeer en Zaanstad.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
Opeens is het vertrouwen in de uitslag toegenomen?? Wat een kletskoek. Let op: de uitslagen moeten onder het mom van transparatie openbaar gemaakt worden, maar dat zijn ze altijd al geweest! Wat Ollongreng en de bedrijven willen is de uitslagen in een bepaald formaat laten aanleveren door de gemeenten zodat bedrijven daar meteen hun winst mee kunnen doen, dat heeft helemaal niets met transparantie te maken maar met gemakzucht. Dit op kosten van wie?

Complementen voor de genoemde gemeenten, zij maken hun uitslagen wel bekend maar laten zich niet voor andersmans karretje spannen.
Advertentie