Tweede Kamer: verwijder Chinese camera's bij overheid
Van Huffelen: 'Geen aanwijzingen dat China deze camera’s gebruikt om bepaalde minderheidsgroepen in Nederland te monitoren.'
Mogelijke spionage met behulp van Chinese beveiligingscamera's s leidt tot veel zorgen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk af van deze camera's bij politie en overheid. De camera’s zijn goedkoop om aan te schaffen, maar het is mogelijk dat China meekijkt via een digitale achterdeur.
‘Als het aan ons ligt, halen we die rommel zo snel mogelijk van de muur’, vertelt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski aan RTL Nieuws. D66, PvdA en PVV steunen de oproep.
Zeker vijftig gemeenten zouden de camera’s gebruiken, maar het precieze aantal is onduidelijk. In een steekproef van AG Connect en Binnenlands Bestuur begin dit jaar, waaraan 27 gemeenten meededen, gaven acht gemeenten aan gebruik te maken van producten van Chinese technologiereuzen als Huawei. Provincies leken iets voorzichtiger.
Geen overzicht
Eerder deze week gaf staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering, D66) in antwoord op Kamervragen aan dat ict-producten en -diensten ‘de eigen verantwoordelijkheid van de organisaties die tot aanschaf overgaan’ zijn. Daarom is er geen overzicht van ‘Chinese camera’s in gebruik bij de overheid en eventuele risico’s die daarmee verbonden zijn’, al schrijft overheidsbeleid wel voor dat bij aanschaf ‘nationale veiligheidsoverwegingen worden meegewogen’.
Van Huffelen gaf ook aan dat er onderzoek gaande is: ‘De mogelijke nationale veiligheidsrisico’s in verband met het gebruik van camera’s, die afkomstig zijn uit landen met een offensief cyberprogramma richting Nederland, binnen de rijksoverheid zullen, zoals hierboven aangegeven, worden onderzocht.’ De Tweede Kamer wil bij het terugdringen van het gebruik van Chinese camera’s niet wachten op die resultaten, meldt RTL.
Oeigoeren
Camera’s van de merken Hikvision en Dahua worden door de Chinese overheid mogelijk ingezet om Oeigoeren en andere minderheidsgroepen te onderdrukken. Het kabinet is bekend met de rapporten en getuigenissen hierover en maakt zich zorgen over de mensenrechtensituatie in China, maar ‘er zijn voor zover het kabinet bekend momenteel geen aanwijzingen dat China deze camera’s gebruikt om bepaalde minderheidsgroepen in Nederland te monitoren’.
'Mocht dit in de (nabije) toekomst wel het geval zijn, dan is er naar het oordeel van het kabinet sprake van ongewenste buitenlandse inmenging en heeft het kabinet verschillende instrumenten tot haar beschikking.'
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.