Impact en volwassenheid van digitale trends nader bekeken
Twee elkaar aanvullende trendrapporten beschrijven de impact van digitale ontwikkelingen voor de publieke sector.
Hoe staat het ervoor met de belangrijkste digitale ontwikkelingen? En welke consequenties heeft dat voor de overheid? Zowel de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) als Stichting ICTU buigen zich over deze vragen. Het levert een trendradar en een technologiescan op, die elkaar mooi aanvullen.
Trendradar RDI
De trendradar van RDI is een visualisatie van 31 trends in digitalisering, onderverdeeld binnen de thema’s maatschappij, digitale weerbaarheid, apparatuur en infrastructuur. Iedere bol op de trendradar staat voor een ontwikkeling, van private netwerken tot kwantumtechnologie. De visualisatie geeft aan wanneer het doorbraakmoment van de ontwikkeling plaatsvond. De grootte van een bol is een indicatie van de impact ervan op de samenleving. Een klik op een bol levert meer informatie en concretisering op van de ontwikkeling.
De trends vormen de basis van de strategische ambities van RDI, die zijn vastgelegd in de strategische agenda. Tot en met 2024 zet RDI in op de uitrol van 5G, de digitale veiligheid van apparatuur en kunstmatige intelligentie in de telecomsector.
Technologiescan ICTU
ICTU is een onafhankelijk adviesorganisatie binnen de overheid. Voor de technologiescan 2023 legt de stichting 33 technologieën en methodieken in overheids-IT naast de thema’s van de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. De scan omschrijft per technologie en methodiek het volwassenheidsniveau, binnen de context van de publieke sector. De ID-wallet bijvoorbeeld, heeft volwassenheidsniveau 4 (‘de helling van verlichting’ van Gartners Hype Cycle). Volgens de technologiescan biedt deze technologie meer regie bij de data-eigenaar en maakt het mogelijk dat mensen zich online formeel kunnen identificeren, bijvoorbeeld bij de gemeente. Daarmee hoort de ID-wallet bij het thema ‘iedereen heeft regie op het digitale leven’ uit de werkagenda.
Aanvullende trendrapporten
Door de verschillende insteek vullen de trendrapporten elkaar aan. Zo beschouwt RDI ‘virtualisatie’ volgens de trendradar als een maatschappelijke ontwikkeling met een gemiddelde impact. Doorklikken leert dat het hier gaat over de groeiende vermenging van de fysieke en de digitale wereld, bijvoorbeeld in virtual reality. ICTU legt de link met de metaverse (volwassenheidsniveau 1, oftewel nog niet inzetbaar). Volgens de technologiescan is de metaverse een mogelijk nieuw communicatiekanaal voor de overheid, eventueel ook inzetbaar voor overheidssimulaties. Dan is het wel prettig om te weten dat RDI deze ontwikkeling van strategisch belang acht omdat het vraagt om een robuuste en integere infrastructuur, veiligheid en privacy.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.