Advertentie
digitaal / Nieuws

Telecomzender kan gewoon in lantaarnpaal

Nóg meer 3G- of 4G-zendmasten die in de weg of in het zicht staan? Philips en Ericsson zoeken de oplossing in slimme lantaarnpalen.

26 februari 2014

Nóg meer 3G- of 4G-zendmasten die in de weg of in het zicht staan? Gemeentebesturen staan er niet om te springen. Philips en Ericsson zoeken de oplossing in slimme lantaarnpalen.


Twee vliegen
Beide bedrijven zeggen een oplossing te hebbeng evonden voor twee vraagstukken waar stadsbesturen mee zitten: de behoefte aan energiezuinige straatverlichting en de behoefte aan geode (Data-)netwerkprestaties in drukke stedelijke gebieden. Een gemeente zou de met LED-verlichting uitgeruste lantaarnpaal kunnen aanbieden aan telecombedrijven, die met de ingebouwde (Ericsson-)apparatuur hun netwerkprestaties kunnen verbeteren. Het straatbeeld gaat er intussen niet op achteruit.

Zuinige lampen
De verlichting komt van LED-lampen, die volgens Philips een energiebesparing van 50 tot 70 procent opleveren, en wellicht nog meer als ze verbonden worden met slimme beheersystemen, die de lichten alleen aanzetten als dat nodig is. Volgens het (uiteraard) ronkende persbericht zijn de investeringskosten relatief beperkt.

Groeiende behoefte
De behoefte aan datacommunicatie in steden zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het toevoegen van kleinere 'cellen' aan het mobiele netwerk, zoals die in deze lantaarnpalen worden gebruikt,  kan helpen de benodigde telecomdekking op peil te houden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Veldhoen / beleidsmedewerker Ontwikkeling en Beheer
Voor een dekkend netwerk een uitstekend idee. Ook esthetisch aanvaardbaar. Maar ik zie en hoor de reacties van omwonenden al. De gezondheidsrisico's. Hoe zit het daarmee?
sc van dijk
Ik weet nog meer vliegen in 1 klap. Wat dacht je van zonnecollectoren of kleine windmolentjes. Hoeven we ook niet meer tegen die turbines op te kijken en daar last van te hebben.
Servaas van Dusseldorp / Teamleider projectbureau
Fijn dat iedereen denkt over de verbetering van snel internet in stedelijke gebieden, maar wie kan mij helpen aan oplossingen voor snel internet op het platteland, in gebieden waar je al blij moet zijn met de ontvangst van een platte website, maar het streamen van een YouTube video al niet lukt?
Harry van der Wal / adviseur openbare verlichting
Het idee van Ericsson en Philips is beslist niet nieuw. In de Verenigde Staten van Amerika zijn dergelijke systeem in een aantal steden al vele jaren in gebruik.

Toch moeten we niet te hard juichen, want de meeste openbare verlichtingssystemen in Nederland is gedurende de dag spanningsloos. Dat betekent dat uitsluitend na zonsondergang internet mogelijk is. Daarnaast is meer dan 70% van de openbare verlichting niet voorzien van een meter en staat de wetgever overige verbruikers, anders dan verlichting, niet toe op de openbare verlichtingsinstallaties. Deze zaken en anderen zijn de reden geweest dat een dergelijk project in Groningen het niet heeft gehaald.
Advertentie