Advertentie
digitaal / Nieuws

Waterdata duizend keer sneller berekend

3-Di waterbeheer: weten hoe de watertoets voor een nieuwe woonwijk uitpakt of bij hoog water real time kunnen zien welke evacuatiewegen nog begaanbaar zijn.

20 juni 2012

Gemeenten die binnen drie minuten weten hoe de watertoets voor die nieuwe woonwijk uitpakt, veiligheidsregio's die bij hoog water real time kunnen zien welke evacuatiewegen nog begaanbaar zijn: het kan allemaal met het nieuwe model 3-Di waterbeheer.

Proef
Het model is ontwikkeld door diverse kenniscentra en universiteiten. Het draait op proef in de

Hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier en Delfland, waar het deze zomer wordt opgewaardeerd van 'rekenproject tot uitvoeringsproject', zo vertelt hoogheemraad Michiel van Haersma Buma van Delfland. 'Daarmee geven we aan dat het een succesvol en levensvatbaar proces is'.


Sneller snelst

Kern van het 3-Di waterbeheer is een innovatief nieuw computermodel, waarmee beschikbare informatie tot 100 maal sneller beschikbaar wordt gemaakt dan voorheen. 'Deze super-rekenkracht maakt het mogelijk dat de geweldige hoeveelheid 'water- data' die we overal hebben verzameld, in no time kan worden opgevraagd en bekeken', aldus de hoogheemraad. Hij praat  van een tijdwinst van weken wachten naar twee of drie minuten of sneller. In de nabije toekomst zal de rekencapaciteit naar verwacht wordt oplopen tot 1000 maal sneller dan nu.


Doorpakken

Stel een gemeente plant een nieuwe woonwijk of in het geval van Delfland, er moet een nieuwe kas worden gebouwd. In het nieuwe gekoppelde datasysteem kan de gemeente onmiddellijk zien hoe de watertoets ter plekke zal uitvallen: moet er worden opgespoten, zijn er dijken nodig, hoe loopt het grondwater, waar vangen we het water op bij hevige regenval? 'Er kan snel worden doorgepakt, het lokale bestuur wint enorm aan slagkracht'.

Vierkante meter
Belangrijk is ook de toegenomen nauwkeurigheid: laten de huidige modellen zich tot op 100 meter lezen, 3-Di geeft per vierkante meter aan hoe het water zich gedraagt. Binnen de ruimtelijke ordening is dat een groot voordeel, je kunt veel preciezer plannen. Ander groot voordeel van deze precisie laat zich bij dreigende calamiteiten geleden, aldus Haersma Buma: je kunt voorspellen welke sloot over zal lopen en hoe het water dan zal wegstromen.'


Evacuatie of niet
In combinatie met de snelheid, bij hoog water kan realtime worden uitgelezen, geeft dit de verantwoordelijke bestuurders een sterk instrument bij het bepalen of evacuatie nodig is of niet. 'En als het zover komt, dan kun je ook nog eens zien welke routes nog begaanbaar zijn, welke tunnels onder water staan'.


Open source

Een van de zaken die nu onderzocht wordt is hoe het systeem betaalbaar beschikbaar wordt gesteld. Het betreft allemaal open source-data, maar het rekenwerk zal moeten worden betaald. Mogelijk kunnen gemeenten, bedrijven en andere geïnteresseerden een abonnement afsluiten.


Meekijken

Uiteindelijk zal de informatie ook via internet direct beschikbaar komen voor de burgers. 'Kunnen ze zien of hun huis tijdens dreigende overlast droog zal blijven'. De inwoners hoeven daar niet voor te betalen. 'Het dure rekenwerk is dan al gedaan'.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie