Advertentie
digitaal / Nieuws

Site maakt ondernemers wegwijs in de wetenschap

Minister Brinkhorst van Economische Zaken opende deze week een loket waar ICT-ondernemers vragen aan ICT-wetenschappers kunnen voorleggen. Ondernemers hebben echter ook behoefte aan de mogelijkheid gesubsidieerd prototypes te ontwikkelen.

10 februari 2006

De site www.vankennisnaarkunde.nl wijst ICT-ondernemers met specifieke vragen voor exacte wetenschappers via een telefoonnummer de weg naar de wetenschapper die het antwoord op de vraag weet of kan vinden. Dat is tenminste het doel van het project ‘Van Kennis naar Kunde’ van NWO Exacte Wetenschappen en ICT-Office. Het doorgeefluik moet de relatie tussen wetenschappelijke kennisinstellingen en het ICT-bedrijfsleven verbeteren, zodat de in de instellingen aanwezige kennis in bedrijven sneller en effectiever tot betere producten leidt.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken opende maandagmiddag het loket en greep de gelegenheid aan om ICTRegie, het nationaal regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie, achter de broek te zitten. ICTRegie moet, zo zei de minister, de taken voortvarend oppakken, regie voeren en voorkomen dat er dingen dubbel gebeuren.
Martin Rem, directeur van ICTRegie, legt de woorden van de minister niet uit als een oproep om meer haast te maken. “Het was een oproep aan ons goede regie te voeren en geen dingen dubbel of langs elkaar heen te doen. De minister klaagde in mijn ogen wel dat het Van kennis naar kunde-initiatief teveel geïsoleerd staat van bijvoorbeeld ICTRegie of Syntens. Zelf vind ik het een prima initiatief. Dit is een eerste contact, echte samenwerking vergt partnership.”

Prototype
Ondernemer Jorrit Kuipers, directeur van het Wageningse bedrijf Green Dino, ontwikkelt rijsimulatoren en werkt samen met de Technische Universiteit Delft voor onderzoek en ontwikkeling. In de discussie die vooraf ging aan de officiële openstelling van het loket, merkte Kuipers op dat Nederland af moet van het prototype-syndroom. “Voor veel subsidieverstrekkers ligt het ontwikkelen van een prototype te dicht bij de markt. Wij krijgen geen subsidie, terwijl we zonder prototype onze producten niet goed kunnen testen. Als we een oplossing vinden voor het prototype-syndroom zal dat een versnelling in de innnovatie geven.”
Martin Rem van ICTRegie geeft de tip de term prototype te vervangen door ‘proof of concept’. “De regelgeving uit Brussel is goed, want die staat slechts precompetitieve prototypes toe, om zo staatssteun aan bedrijven tegen te gaan. Vooral in de softwarehoek is dat wel eens lastig, omdat de afstand tussen programma en product zeer klein kan zijn.” (chris nap)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie