Advertentie
digitaal / Nieuws

Provincies snijden in telecomkosten

Alle provincies behalve Groningen en Gelderland hebben gezamenlijk een contract getekend voor de levering van vaste en mobiele telefonie en randapparatuur.

05 oktober 2006

Alle provincies behalve Groningen en Gelderland hebben gezamenlijk een contract getekend voor de levering van vaste en mobiele telefonie en randapparatuur.

Een miljoen euro besparen de provincies en het Interprovinciaal Overleg (IPO) gezamenlijk op het contract. De overeenkomst heeft een waarde van twee miljoen euro over een looptijd van twee jaar. Het is de eerste keer dat de provincies samen aanbesteden. De afgelopen zes jaar maakten zij verplicht gebruik van de Rijksbrede overheidsaanbesteding OT2000. Versatel/Tele2 gaat nu de vaste verbindingen leveren en Vodafone is gecontracteerd voor het mobiele verkeer.
Verder is Belcompany geselecteerd als leverancier van mobiele apparatuur.
De tien provincies hebben afgezien van deelname aan OT2006, de opvolger van OT2000. De verplichting daartoe is vervallen. De formele reden om niet mee te doen is dat de tien inschatten dat de OT2006-aanbesteding te lang ging duren. Op 26 juni liepen de contracten uit de OT2000-aanbesteding af. Verlenging was wel mogelijk, maar de provincies wilden die periode tot een minimum beperken.

Onhandig
De ervaringen met de Rijksbrede aanbesteding waren namelijk niet best. De provincie Gelderland wilde om die reden helemaal niet meer meedoen met een gezamenlijke aanbesteding. Peter de Zoeten, senior infrastructuurbeheerder van de provincie: “De opdeling van OT2000 in drie tranches, dus vast, mobiel en speciale diensten, vonden wij erg onhandig. Je krijgt van drie partijen rekeningen en als er iets mis is, is het lastig te achterhalen wie verantwoordelijk is.” Bovendien had Gelderland specifieke eisen ten aanzien van de internetfeed’ en dekking van mobiele telefonie. “Nu hadden wij het pakket van eisen zo rond. Bij gezamenlijk aanbesteden duurt het proces langer. Bovendien wordt het eisenpakket een grootste gemene deler.” Gelderland betrekt nu de mobiele telefonie van KPN en Priority Telecom verzorgt het vaste verkeer en internet.
Liesbeth Pot, hoofd van de afdeling I&A van de provincie Flevoland die namens het Interprovinciaal Overleg het kernteam voor de tien provincies leidde, zegt dat buiten de besparing op de beltarieven door de gezamenlijke aanpak ook op de aanbestedingsprocedure veel tijd en geld is bespaard. “Zo’n traject is lastig. Een paar provincies wilden samen de procedures oppakken en de anderen profiteren daarvan.”
Het ministerie van Economische Zaken betreurt dat de provincies niet meedoen in OT2006. De EZ-woordvoeder: “Zij hadden in OT2000 juist een trekkende rol. Maar niet iedereen was even tevreden over onderdelen van OT2000.” In OT2006 doen nu 135 overheidsinstanties mee.
Overigens heeft Pot de indruk dat het eigenlijke werk nu pas begint met de implementatie van de contracten. De Zoeten heeft dat net achter de rug. Hij had een conflict van drie maanden met Casema over de contractverlengingstermijn die volgens de telecomaanbieder was afgesproken. (Thijs Doorenbosch)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie