Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheid blijft achter in duurzame ICT

Als het om duurzaamheid en groene ICT gaat, verzaakt de overheid een beetje haar voorbeeldfunctie. Dat is te concluderen uit de ICT Barometer van Ernst & Young.

11 november 2011

Als het om duurzaamheid en groene ICT gaat, verzaakt de overheid een beetje haar voorbeeldfunctie. Dat is te concluderen uit de ICT Barometer van Ernst & Young, die daarvoor 600 managers in bedrijfsleven en overheid heeft bevraagd.

Drive

Duurzaamheid en groene ICT worden overal belangrijker, constateert Ernst & Young. Tweederde van de organisaties schenkt aandacht aan duurzaamheid en een kwart vindt 'groene ICT' inmiddels belangrijk, beduidend meer dan vorig jaar. Maar de overheid valt een beetje uit de toon, ziet Roel Drost, senior manager bij de dienstverlener. 57 Procent van de ondervraagden in de overheidssector meldt dat hun organisatie werk maakt van duurzaamheid; 68 procent vindt een grotere inspanning nodig - ruim boven het gemiddelde. Ook op het gebied van groene ICT zit de overheid in de staartgroep. Het ontbreekt de overheid aan de 'commerciële drive' op dit gebied.

Voorbeeldfunctie

“Waar de overheid in bijvoorbeeld aanbestedingsprocedures tal van eisen stelt op het gebied van duurzaamheid, kan zij haar voorbeeldfunctie op dit terrein absoluut niet waarmaken. Duurzaamheid moet blijkbaar wijken voor andere prioriteiten op de overheidsagenda zoals kostenbesparingen, digitalisering en moeizaam verlopende ICT-projecten", aldus Drost.

Thuiswerken

Waar duurzaamheid vooral op energieverbruik in het algemeen is gericht, komen bij 'groene ICT' specifieke maatregelen in zicht als het uitzetten van apparaten, het efficiënt gebruik van printers en het recyclen van ICT-afval. Ook het stimuleren van telewerken/Het Nieuwe Werken valt onder die maatregelen. In alle sectoren is het aantal thuisgewerkte uren gestegen, behalve bij de overheid. Over de hele linie neemt de aandacht voor vergroening van de ICT-voorzieningen wel duidelijk toe. Vorig jaar achtte 1 procent van de respondenten groene ICT 'essentieel', nu is dat 4 procent. Een kwart van de organisaties beoordeelt groene ICT als 'belangrijk', met name vanwege kostenbesparingen en vanuit de ambitie om verantwoord te ondernemen. Zo'n 23 procent (12 procent in 2010) van de bevraagde instellingen maakt er ook daadwerkelijk budget voor vrij. Ook hier scoort de overheid, met 19 procent, het laagst.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie