Advertentie
digitaal / Nieuws

Op zoek naar alternatieven voor Whatsapp

Overheden die nog gebruik maken van de gewone versie van Whatsapp zijn op zoek naar alternatieven. Dat laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten. De normale versie is vanaf 7 december niet meer door organisaties te gebruiken.

08 november 2019
Whatsapp-shutterstock-1383449651.jpg
Shutterstock

Overheden die nog gebruik maken van de gewone versie van Whatsapp zijn op zoek naar alternatieven. Dat laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten. De normale versie is vanaf 7 december niet meer door organisaties te gebruiken.

Zakelijk

Eén alternatief voor het verlies van de gewone versie is de zakelijke variant. Diverse leveranciers laten weten dat ze gemeenten aanraden Whatsapp Business te gebruiken omdat Whatsapp het gebruik hiervan door overheden wél toestaat. Deze variant staat echter op zichzelf en is (nog) niet in de klantcontactsystemen geïntegreerd.

Overleg

‘Het is niet mogelijk om een generiek advies te geven dat past voor alle gemeenten’, schrijft de VNG. Ze raden aan om met de leveranciers in gesprek te gaan en, als een gemeente besluit om te stoppen met Whatsapp of over te stappen op een ander kanaal, om dat tijdig te communiceren naar inwoners en ondernemers. ‘VNG is met andere overheden in overleg of en eventueel welke gezamenlijke vervolgactie wordt ondernomen.’

API

Whatsapp Business kent ook een versie voor middelgrote en grote bedrijven, de API-variant, maar de VNG laat weten dat Whatsapp verklaart dat overheden daar nog niet op worden aangesloten. Maar: ‘Een aantal overheden heeft recent een aanvraag voor een API-licentie ingediend, die is goedgekeurd door WhatsApp. De reden waarom deze overheden wel een API-licentie ontvangen is niet bekend.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
De overheid moet sowieso niet zomaar meegaan in de stroom van variaties op Social Media. De overheid moet duidelijk en controleerbaar communiceren (en archiveren). Whatsapp maakt van ambtenaren ZZP-ers waar de burger maar moet hopen dat de organisatie hetzelfde denkt dan de individuele ambtenaar. Straks gaan we nog Snapchatten en sturen we filmpjes die achteraf gewoon niet meer bestaan. Zou politiek misschien nog wel handig zijn, maar betrouwbaar is het niet. Kortom duidelijk en verifieerbaar communiceren en sommige trends gewoon links laten liggen, de burger wordt hiermee niet geholpen!
Mr. J.P. Klevant Groen / Juridisch adviseur decentrale overheid
Waar ik mevrouw of de heer Jansen in wil ondersteunen, is dat ik het geen goed idee vind wanneer de overheid burgers uitlokt om gebruik te maken van social media. U kunt de uitzending van Tegenlicht (De grote dataroof) nog terugkijken op https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/a …
Peter / Projectmanager
Nou, dat is vrij simpel : https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/ …



Overigens horen overheden de kaders en richtlijnen te kennen welke geleden voor de communicatie met burgers. Die gelden dus óók voor social media.



Lichtelijk humoristisch is daarbij de wens van Justitieminister Ferd Grapperhaus dat chatdiensten als Whatsapp een 'achterdeur' inbouwen. En anderzijds dat dezelfde minister en collega's wensen dat de burger méér aandacht besteedt aan zijn digitale veiligheid.
Advertentie