Advertentie
digitaal / Nieuws

Na de IQ- en EQ-test volgt de DigIQ-test

De Universiteit van Amsterdam ontwikkelde een online test voor kennis en vaardigheden op het gebied van digitalisering.

31 augustus 2023
Wat kun je? Wat weet je? Screenshot van de homepagina van DigiQ
Startscherm van de DigIQ-test

In het kader van het verbeteren van de digitale vaardigheden in Nederland ontwikkelde de Universiteit van Amsterdam met subsidie van het Ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een online tool waarmee mensen hun 'DigIQ' kunnen testen.

Specialist Stedelijk water & Klimaatadaptatie

Yacht
Specialist Stedelijk water & Klimaatadaptatie

Compliance officer en ENSIA coördinator

OVER-gemeenten
Compliance officer en ENSIA coördinator

Test je DigIQ

Het stimuleren van goede digitale vaardigheden is een speerpunt van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Daarom ontwikkelde de Universiteit van Amsterdam een tool waarmee mensen hun ‘DigIQ’ kunnen testen. De vragen zijn uitgebreid getest en wetenschappelijk gevalideerd door de onderzoekers. De tool kwam tot stand met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De test is bedoeld voor iedereen die kennis en vaardigheden over digitale zaken wil verbeteren, maar kan ook worden gepersonaliseerd voor organisaties of scholen.

Koploper digitale vaardigheden

Samen met Finland loopt Nederland aan kop als het gaat om de digitale vaardigheden van de inwoners. Bijna 80 procent van de 16- tot 75-jarige Nederlanders had in 2021 digitale basisvaardigheden of kon meer dan de basis, tegen 54 procent gemiddeld in de Europese Unie. Aan de andere kant, als je digitale vaardigheden een basisvoorwaarde vindt om volledig mee te draaien in de samenleving, zoals het demissionair kabinet, dan moet je ook de overige 20 procent zo veel mogelijk ondersteunen.

Negen korte tests

De DigIQ-test bestaat uit negen korte tests en een vragenlijst. In de tests geven deelnemers antwoord op stellingen als ‘Ik weet wanneer ik toestemming moet vragen om iets online te delen’ en ‘Ik weet waar ik de instellingen kan vinden om personalisatie door AI aan te passen of uit te zetten’. Op basis van de antwoorden (van ‘helemaal waar’ tot ‘helemaal onwaar’ tot ‘ik begrijp de vraag niet’) krijgen ze links om meer te leren over bijvoorbeeld AI, zoeken op internet of gezond smartphonegebruik.

De vragenlijst test de kennis van het internet. Deelnemers beoordelen stellingen als waar of onwaar, zoals ‘het eerste zoekresultaat is altijd de beste informatiebron'. Ze krijgen direct te lezen of ze het bij het rechte eind hebben.

Onderzoek

De tool maakt onderdeel uit van het tweejarig onderzoek ‘Digitale Competentie’ van de Universiteit van Amsterdam, die al een rapport uitbracht met eerste resultaten. Eind 2023 worden de nieuwste resultaten bekend gemaakt. Die zijn misschien wel enigszins vervuild door journalisten die de tool uitprobeerden en daarbij op willekeurige antwoorden klikten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie