digitaal / Partnerbijdrage

Tijdens de verbouwing blijft de Omgevingswet winkel open

Tijdens de verbouwing blijft de Omgevingswet winkel open. De huidige wetgeving is complex en weinig overzichtelijk. Wie iets wil veranderen in de ruimtelijke inrichting weet vaak niet precies waar hij aan toe is, en daar hebben niet alleen burgers en bedrijven, maar ook de gemeenten zelf last van.

21 augustus 2017

Het duurt nog een paar jaar, tot medio 2019 om precies te zijn, maar hij werpt z’n schaduw al vooruit: de nieuwe Omgevingswet. Wat mij betreft is dat een goede zaak. De huidige wetgeving is complex en weinig overzichtelijk. Wie iets wil veranderen in de ruimtelijke inrichting weet vaak niet precies waar hij aan toe is, en daar hebben niet alleen burgers en bedrijven, maar ook de gemeenten zelf last van.

De open informatievoorziening die de nieuwe wet vraagt, zal voornamelijk digitaal van karakter zijn. Hiervoor wordt het Digitaal Stelsel Omgevingswet opgetuigd. Via dit DSO kunnen alle belanghebbenden onder andere te weten komen wat er kan en mag in de fysieke leefomgeving, dit alles ondersteund met kaartbeeld.

Goede nieuws

Dat is het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat het DSO nog even op zich zal laten wachten, en in 2019 waarschijnlijk nog niet volledig operationeel zal zijn. We gaan dus een aantal jaren tegemoet waarin we in een hybride situatie moeten werken.

Dat is lastig, dat begrijpen we bij M&I/Partners, en daarom organiseerden we onlangs een discussiebijeenkomst over dit thema met vertegenwoordigers van gemeenten en veiligheidsregio's. Het was een boeiende bijeenkomst, waarin we serieus in gesprek gingen met elkaar, en waar gelukkig ook nog ruimte was voor een vrolijke noot.

De belangrijkste conclusie van de middag? De kunst is om ook in een hybride situatie als bevoegd gezag je dienstverlening hoog te houden en aan de noodzakelijke kwaliteitseisen te voldoen. Burgers en bedrijven vragen om duidelijke informatie, op grond waarvan ze beslissingen kunnen nemen. Overheidsorganisaties die hun taak serieus nemen, voldoen aan die wens. Ook als de omstandigheden nog niet optimaal zijn.

Achterstallig onderhoud

De ambities zijn dus hoog, wat mij betreft. Tegelijkertijd wil ik pleiten voor realistische doelstellingen. Vaak is het beter om veel kleine stappen te nemen dan één grote. Ik hoor soms klachten dat de nieuwe Omgevingswet zoveel vraagt op het terrein van databeheer, maar ik denk dat dat eerder te maken heeft met achterstallig onderhoud dan met de nieuwe wet. Ook zonder Omgevingswet breekt je dat op een gegeven moment op. Aanpassing en vernieuwing van de systemen heeft aandacht nodig, en dat kost nu eenmaal tijd.

Aan de slag dus, met als doel burgers en bedrijven tevreden te houden, en natuurlijk zelf ook plezier te blijven houden in je werk.

Miriam de Best
 
 

Tijdens de verbouwing blijft de winkel gewoon open - dat is het motto wat mij betreft. En dat we daarbij indien nodig graag een handje helpen, dat spreekt eigenlijk vanzelf.

  miriam.de.best@mxi.nl
  06 12 22 80 84

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.