Advertentie
digitaal / Nieuws

Google meet flinke toename parkbezoeken

Uit de meetgegevens die Google heeft van Nederlandse provincies, blijkt dat het vorig weekend in de parken anderhalf keer zo druk was als normaal. In Groningen en Flevoland verdubbelde dat bezoek zelfs.

14 april 2020
Locatie-shutterstock-1175316928.jpg

Uit de meetgegevens die Google heeft van Nederlandse provincies, blijkt dat het vorig weekend in de parken bijna anderhalf keer zo druk was als normaal. In Groningen en Flevoland verdubbelde dat bezoek zelfs.

Geanonimiseerde data

In zogeheten ‘mobiliteitsrapporten’ analyseert Google hoeveel mensen parken, stations en kantoren bezoeken. Het techbedrijf kan aan deze data komen door telefoongebruikers die hun locatie delen. Deze geanonimiseerde, geaggregeerde data wordt ook gebruikt in Google Maps om te tonen hoe druk het op bepaalde plekken is. In een blogpost kondigde Google begin deze maand aan dat het rapporten van 131 landen gaat uitbrengen om te helpen bij de bestrijding van het coronavirus.

Meer parkbezoek, minder reizen

In de cijfers van vorige week (waarin de gegevens van uiterlijk voorgaand weekend opgenomen zijn) valt op dat in Groningen het bezoek aan parken 108 procent hoger lag dan normaal en in Flevoland 99 procent. In Limburg lag het bezoek qua ‘retail & recreation’ (detailhandel en recreatie – bijvoorbeeld winkelcentra en bioscopen) 66 procent lager en in Noord-Holland was het bezoek aan stations 77 procent lager. Overigens maakt Google hierbij de opmerking dat, omdat de precisie van de metingen per locatie verschillen ze niet gebruikt moeten worden voor directe vergelijkingen tussen regio’s en landen.

Bron: Google

Nederland

Voor heel Nederland lag het bezoek aan detailhandel en recreatie 54 procent lager, aan apotheken en winkels voor boodschappen 16 procent lager, aan stations 52 procent lager en aan kantoren 29 procent lager. Het bezoek aan woongebieden steeg met 8 procent.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Donkers / medewerker
Goed om nu zeker te weten dat google precies bijhoud welke telefoons waar gesignaleerd zijn. "Helemaal anoniem" gelukkig. Maar deze informatie is natuurlijk niet anoniem. Ergens is een bron die de koppeling kan leggen tussen de data en de telefoon waar die data vandaan komt. Google PRESENTEERt de data alleen maar ganonomiseerd in grafieken, maar de bron is altijd raadpleegbaar, juist voor google.

Goede reden om de GPS van je telefoon uit te schakelen.
Advertentie