Advertentie
digitaal / Nieuws

Knops in gesprek over berichtenbox overleden personen

Staatssecretaris Knops gaat in gesprek met vertegenwoordigers van overheidsorganisaties om de problemen rondom berichtenboxen van overleden personen tegen te gaan. Omdat een DigiD niet automatisch wordt opgeheven krijgen nabestaanden digitale post. Deze zijn niet altijd toegankelijk voor nabestaanden.

04 juli 2018

Staatssecretaris Knops gaat in gesprek met vertegenwoordigers van overheidsorganisaties, om zo de problemen rondom berichtenboxen van overleden personen tegen te gaan. Omdat een DigiD niet automatisch wordt opgeheven krijgen nabestaanden vaak nog digitale post. De berichten zijn vanwege benodigde wachtwoorden niet altijd toegankelijk voor nabestaanden.

Fiscale afwikkelingen en APK-keuringen
Post van de overheid werd eerder altijd geadresseerd aan ‘de erven/nabestaanden van’, voor hen was het mogelijk om brieven te openen, maar sinds de digitale berichtenbox bestaat hebben nabestaanden een wachtwoord nodig. Het probleem is complex, schrijft Knops in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Met het overlijden gaan rechten en plichten over op de nabestaanden, bijvoorbeeld rondom de fiscale afwikkeling van de erfenis of de APK-keuring van de auto van de overledene. De overheid weet niet altijd welke nabestaande verantwoordelijk is voor de afwikkeling van rechten en plichten van de overledene. Desalniettemin moet er nog wel aan plichten worden voldaan.’

'Onwenselijk en erg ongelukkig'

Knops gaat op korte termijn met overheidsorganisaties in gesprek om te kijken wat moet worden gedaan om de problematiek aan te pakken. Hij schrijft het eens te zijn met de stelling dat het erg ongelukkig en onwenselijk is dat overheidsinstanties naar elkaar verwijzen bij gevallen waar nabestaanden verzoeken om post stop te zetten. Knops vindt het zijn eigen verantwoordelijkheid om dit te voorkomen. ‘Wanneer mij signalen bereiken, zoals in dit geval, zal ik partijen aanspreken op hun verantwoordelijkheid.’ Toch kan hij de problematiek niet voor 100 procent oplossen. ‘Dit is, zoals gezegd, complexe problematiek. Ik wil niet de illusie wekken dat dit eenvoudig structureel opgelost kan worden.’

De volledige brief van Knops is hier te lezen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Morris Hofstra / Webmaster
Een landelijke BRP is nog steeds beste oplossing voor de overheid. Niet alleen voor de machtsverhouding, maar ook effectief dit soort problemen te tackelen. Bij een overlijden (op BSN) meteen de DigiD ongeldig maken en overgaan op "post" met een ander briefhoofd.
myconius
Lijkt me itt wat Knops beweert vrij eenvoudig op te lossen. Na het overlijden alle digitale communicatie stoppen en analoog versturen.
Paul / projectleider
Tja de overheid wordt toch over het overlijden geinformeerd? En ook is vaak nog een andere ambtenaar betrokken, de notaris mbt het (laten) afwikkel van de erfenis. Dus ja het is meer goede bedrijfsvoering organiseren ipv een complex probleem.
Manu / Beleidsadviseur
Lijkt mij ook niet zo moeilijk. Schep technisch de mogelijkheid om meerdere DigiD aan één berichtenbox te koppelen en geef de notarissen de mogelijkheid om (digitaal een aanvraag te doen om)aan de berichtenbox van de overledene ook de DigiD van de erfgenamen te koppelen en dan kunnen de erfgenamen via hun eigen DigiD inloggen.
Advertentie