Advertentie
digitaal / Nieuws

Mega IT-project Defensie kan ondanks Atos-onrust voorlopig door

Kyndryl, de hoofdaannemer van het consortium waar Atos inzit, bereidt samen met de rijksoverheid maatregelen voor op mogelijk faillissement.

21 april 2024
Atos
Het hoofdkantoor van Atos

Defensie is in vergevorderd stadium met het voorbereiden op een eventueel omvallen van IT-bedrijf Atos. De doelen van het megaproject Grensverleggende IT, waarbij Atos een belangrijke onderaannemer is worden daarom niet gewijzigd.

Teamleider KIT S12

JS Consultancy
Teamleider KIT S12

Projectleider Inclusie & Mondiale bewustwording

JS Consultancy
Projectleider Inclusie & Mondiale bewustwording

Demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat schrijft dat in antwoord op Kamervragen van BBB-Kamerlid Gijs Tuinman. Defensie monitort de ontwikkelingen bij Atos nauwlettend, dit gebeurt volgens Van der Maat onder de coördinatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Kyndryl, de hoofdaannemer van het consortium waar Atos inzit, bereidt samen met de rijksoverheid maatregelen voor die nodig zijn in het geval Atos wegvalt. De voorbereidingen zijn in een vergevorderd stadium, schrijft Van der Maat. Daarom is het op dit moment niet nodig om de doelen van het programma GrIT te wijzigen.

Commerciële vertrouwelijkheid

Vanwege de commerciële vertrouwelijkheid kan Van der Maat niet verder ingaan op de situatie rondom Atos of de maatregelen die worden voorbereid.  In de komende voortgangsrapportages zal er aandacht blijven voor de samenwerking met het consortium in het algemeen en de situatie rondom Atos in het bijzonder.

Het project Grensverleggende IT Defensie kost in totaal zo’n 2,5 miljard euro. Het gaat om een moderniseringsslag van communicatiemiddelen en IT-infrastructuur voor de landmacht, de bataljons van het Korps Mariniers, het Defensie Helikopter Commando en de militaire politie-eenheden van de marechaussee. De verwachting is dat er nog tot 2036 aan het programma gewerkt wordt.

Atos & lokale overheden

Lokale overheden zijn ook afhankelijk van de diensten van Atos. Ruim veertig gemeenten die zijn aangesloten bij de coöperatie Dimpact, dat gezamenlijk inkoopt op gebied van dienstverlening, hebben het zaaksysteem e-Suite in gebruik. Het gaat om een digitale oplossing om onder meer documenten en gegevens uit te wisselen en te archiveren binnen de organisatie voor verschillende doeleinden. Atos beheert daarnaast sinds 2014 het ‘applicatielandschap’ van de provincies, met onder meer gegevens over bedrijfsterreinen, grondwater en beschermde diersoorten. De provincies zijn met Bij12 inmiddels begonnen met het verkennen van een nieuwe sourcing-strategie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie