Advertentie
digitaal / Nieuws

Eén op de tien 'verwijderbaarheidstitels' IND klopt niet

De informatie in het nieuwe computersysteem INDiGO van de IND is nog onvoldoende correct, vindt staatssecretaris Teeven. Te veel 'verwijderbaarheidstitels' kloppen niet.

19 juni 2013

Het nieuwe computersysteem INDiGO van de IND is inmiddels vrijwel geheel in gebruik genomen, maar de informatie daarin is nog onvoldoende correct, vindt staatssecretaris Teeven van VenJ. Te veel 'verwijderbaarheidstitels' kloppen niet.


Vinkje nu bewust
Het om zijn ontwerp geroemde systeem kreeg een smet op het blazoen door de kwestie Aleksandr Dolmatov. INDiGO merkte asielzoekers op een bepaald moment automatisch als 'verwijderbaar' aan, terwijl het mogelijk was dat hun asielprocedure nog liep. Een vertraagd in INDiGO ingevoerd beroep dat door de advocaat van Dolmatov was aangetekend, kreeg daardoor niet alsnog een opschortende werking. Een ontbrekend 'vinkje' had daarvoor kunnen zorgen. Teeven meldt de Kamer nu dat INDiGO zoals beloofd zodanig is aangepast dat een medewerker altijd een bewuste keuze moet maken omtrent de opschortende werking van een besluit. "Deze handeling kan niet worden overgeslagen."

Niet betrouwbaar genoeg
Maar afgezien van deze verbetering blijkt de aanduiding 'verwijderbaar' te vaak niet te kloppen. "De juistheid van deze titels is uiteraard niet alleen een ICT-vraagstuk, maar ook een vraagstuk van administratieve accuratesse." Het betrouwbaarheidspercentage van de 'verwijderbaarheidstitels' bedraagt naar schatting 90 procent; dat van de verblijfstitels 95 procent. "Ik vind deze percentages te laag en daarom heb ik een aantal maatregelen genomen om deze te verbeteren. Deze maatregelen zien zowel op de informatievoorziening als het menselijk handelen", aldus Teeven.

Raadplegen nodig
Afgezien van die maatregelen benadrukt Teeven het belang van het raadplegen van de IND door de ketenpartners, op het moment dat er cruciale besluiten over een vreemdeling meoten worden genomen, zoals inbewaringstelling of uitzetting. De IND is daarvoor wel 24 uur per dag beschikbaar, maar INDiGO niet altijd, omdat het systeem nog regelmatig uit de lucht moet voor conversies, onderhoud en het installeren van nieuwe versies. Dat laatste zal wel buiten de 'reguliere werktijden' gebeuren, meldt Teeven.

Kosten 166,6 miljoen
In de voortgangsrapportage INDiGO soms hij ook de kosten op die er tot dusver voor INDiGO zijn gemaakt. Naast de directe projectkosten van 95,5 miljoen euro (die ook in de jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk zijn vermeld), is er 22,5 miljoen euro uitgegeven aan de doorontwikkeling van het systeem (voor nieuwe wetgeving) en 28,6 miljoen euro aan beheer en ondersteuning bij nieuwe versies. Het langer in stand houden van het oude INDIS, dat inmiddels voor een groot deel uit de lucht is gehaald, kostte ook nog eens 20 miljoen. De totale kosten komen daarmee op 166,6 miljoen euro.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bond / Adviseur
Juist in situaties waar het om beslissing over mensen gaat moet je enorm zorgvuldig zijn.

Nu komt het al voor dat getrouwde buitenlandse partners doodleuk een brief krijgen met 'u moet het land direct verlaten' terwijl er nog bezwaren lopen.

Advertentie