Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT-bedrijf wil broncode van nieuwe GBA openbaar

ICT-bedrijf Ockham Groep heeft een officieel verzoek ingediend bij het ministerie van BZK om vrijgave van de broncode van de tot dusver ontwikkelde software voor de nieuwe GBA.

05 februari 2014
ICT-bedrijf Ockham Groep heeft een officieel verzoek ingediend bij het ministerie van BZK om vrijgave van de broncode van de tot dusver ontwikkelde software voor de nieuwe GBA, die met ernstige vertraging kampt. BZK zegt op korte termijn de Kamer te melden hoe met dit soort verzoeken zal worden omgegaan. 
Niet alleen de code
Bij het bespreken van de problemen met de voortgang van het programma modernisering GBA (mGBA) beloofde minister Plasterk de Tweede Kamer de broncode van de Basisregistratie Personen (BRP, waarvan de GBA deel uitmaakt) op verzoek vrij te willen geven. Ockham Groep vindt het 'de hoogste tijd om andere partijen binnen en buiten het publieke domein te laten meekijken' met wat er tot dusver is gebeurd binnen het programma. Een officieel verzoek om het vrijgeven van de broncode, met bijbehorende documentatie, testprogrammatuur, databaseschema's, migratie-opzet en architectuurspecificaties is vorige week aan BZK gestuurd. 

Voldoende rechtvaardiging
Ockham Groep wil zelf een beeld vormen van de opbouw van de BRP en ziet het liefst niet alleen zelf de code, maar zou ook graag zien dat die gewoon openbaar wordt gemaakt op de site van het Programma mGBA (tegenwoordig 'Operatie BRP'). Dan zou het daadwerkelijk een open-sourcesysteem worden, wat de publieke zaak alleen maar kan dienen. Een vertraging van jaren en de door Plasterk aangekondigde extra kosten van tientallen miljoenen zijn voldoende rechtvaardiging voor een dergelijke openheid over een met belastinggeld gefinancierd systeem, vindt Ockham. 

Info over koppelvlakken
"We kunnen er niet de BRP mee herbouwen, maar wel bijvoorbeeld een code-review op doen en zeggen 'let hier of daar op'", zegt Marjan Schnetz, partner van Ockham. "De idee achter de modernisering van de GBA was vier jaar geleden het creëren van marktwerking en meer leveranciers de kans te geven die redelijk gesloten markt binnen te dringen. Dat is niet gebeurd. En je wilt ook gewoon de voortgang kunnen monitoren. Wij zijn ervan overtuigd dat je op deze manier helpt duidelijkheid te creëren." Ockham-partner René Veldwijk vult aan: "Onze kritiek is ook met name dat ze niet met informatie over de koppelvlakken naar buiten komen, waar de markt op zou moeten kunnen aansluiten." Veldwijk zegt ook enrstige twijfels te hebben over de constatering van onderzoeksbureau Gartner dat de tot dusver ontwikkelde software ongeveer 32 procent van het totaal bedraagt.

Snel duidelijkheid
Een woordvoerster van BZK laat weten nog geen uitsluitsel te kunnen geven over hoe met het verzoek van Ockham wordt omgegaan en dat de Kamer op korte termijn - deze of volgende week - een brief kan verwachten over de zaak. "In die brief staat hoe we precies zullen omgaan met dergelijke verzoeken."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

kaatje
Vertraging en onvoorziene kosten = extra inkomen voor KING/VNG de komende jaren. Marktwerking is niet in het belang van deze organisatie, alleen in het belang van de betalende burger.

Goed dat hier eindelijk (duurde wel lang) steeds kritischer naar wordt gekeken.
Advertentie