Advertentie
digitaal / Nieuws

Horst aan de Maas legt IT-aansluitproblemen bij leveranciers neer

Horst aan de Maas laat zijn belangrijkste leveranciers met elkaar uitzoeken hoe ze hun systemen voor de gemeente goed kunnen laten samenwerken.

14 september 2012

Veel gemeenten breken zich het hoofd over hoe ze software van verschillende leveranciers met elkaar moeten laten samenwerken. Horst aan de Maas laat het zijn belangrijkste leveranciers met elkaar uitzoeken.

Contract
De gemeente heeft de samenwerking contractueel vastgelegd met zijn drie belangrijkste softwareleveranciers: BCT, Pinkroccade Local Government en Green Valley. Gemeentesecretaris Alwin ter Voert licht de naar zijn idee unieke samenwerking toe. "Systemen invoeren is één ding, maar systemen ook daadwerkelijk gezamenlijk laten functioneren is iets anders. In veel organisaties levert het niet de gewenste efficiency op, omdat elke leverancier aan zijn eigen productontwerp vasthoudt. Dat koppelingenprobleem los ik op door met ze af te spreken dat zij zich schikken naar de programmaontwikkeling zoals Horst die voorstaat en zich ten opzichte van elkaar ook schikken naar de belangen die de gemeente heeft gedefinieerd. Daarmee zorg ik dat die partijen mij niet belasten met hun commerciële belangen en mij ook niet afremmen in de snelheid van onwikkeling die ik wil bereiken met mijn organisatie op digitaal terrein."

Domeinen
De leveranciers krijgen daar uiteraard ook iets voor terug, stelt Ter Voert. Horst is een goede pilot-omgeving, de afspraak geeft de leveranciers continuïteit op de langere termijn en de ontwikkelde omgeving heeft een referentiewaarde voor de rest van de markt. "Daar kunnen ze uiteindelijk in de markt zelf weer aan verdienen." De drie zijn al de belangrijkste IT-leveranciers van Horst aan de Maas. Green Valley doet de 'voorkant' (het e-loket), BCT is met name actief aan de 'achterkant' en PinkRoccade levert backoffice en middoffice-delen. "We hebben met hen afgesproken wie leidend is op welk domein. En als ze er niet uitkomen neemt de gemeente Horst daar een beslissing in."

Aanbesteden
Een nieuwe aanbesteding is niet aan de orde, stelt Ter Voert. "Het hele contract is juridisch doorgeploegd. Het valt binnen de regels, dus je hoeft hier niet formeel voor aan te besteden. De partijen zijn immers al gecontracteerd. En je vraagt ze alleen zich met hun productontwikkeling meer te richten op de belangen die wij als organisatie hebben. We hebben al het systeem Corsa van BCT, maar het moet doorontwikkeld worden."

2015
Horst aan de Maas is begin 2010 ontstaan als fusiegemeente. "Bij de start van de fusie hebben we afgesproken dat we uiterlijk 2015 totaal gedigitaliseerd zijn. We beginnen behoorlijk op te schieten."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bart / Inkoopadviseur
Hoezo niet aanbesteden, was deze nieuwe samenwerking tussen partijen dan al voorzien (dus daadwerkelijk in scope) in een eerdere aanbesteding om deze partijen te contracteren ?
Advertentie