Het zinkende Windows-schip
Ondergangen hebben op een pijnlijke manier vaak iets fascinerends in zich: van gemiste kansen, van onbenut potentieel, van drama.
Zo zit ik al een jaar of vijf te kijken naar Microsoft. De Trabant van computerland. Het is één van de rijkste bedrijven ter wereld, maar toch is het sinds Windows 95 er niet in geslaagd om iets relevants te laten zien aan de wereld. Het geld blijft stromen, maar innoveren, ho maar.
Organisaties die niet innoveren worden op den duur irrelevant en gaan ten onder. Microsoft werkt al een jaar of vijftien heel hard aan zijn eigen ondergang. Het is als de trage val van het kabinet Balkenende-Bos: heel langzaam, maar onvermijdelijk gaat het mis. De enige kurk die het bedrijf heeft zijn Windows en Office. Met die melkkoeien worden verliesgevende projecten zoals de X-Box, de Zune en Bing in de lucht gehouden.
Het moet gezegd worden, het businessmodel uit de jaren negentig is nog steeds uiterst lucratief. Het heet monopolie-vorming en is met crimineel gedrag succesvol opgebouwd. Een veroordeling door de EU van meer dan een miljard euro deed eigenlijk geen pijn, het was amper een maandje winst. Het bedrijf heeft ook niet de noodzaak gevoeld om sorry te zeggen. Sorry voor het jarenlang oplichten van zo'n 450 miljoen burgers in Europa. Sorry tegen alle bedrijven in Europa die te hoge prijzen moesten betalen voor (op zijn best) middelmatige Microsoft spullen. Er is geen noodzaak voor excuses, het gaat financieel nog steeds te goed. Ondertussen speelt oprichter Gates de rol van weldoener met al zijn oneigenlijk verkregen miljarden.
Maar er komen scheuren in het fundament van Microsoft. Ruim drie jaar geleden toonde Apple zijn iPhone aan de wereld. Google, Palm en RIM (Blackberry) hadden na een jaar hun eerste een antwoord klaar. Microsoft prestenteerde deze maand zijn antwoord, maar zal het pas in 2011 uitbrengen. In de lucratieve wereld van de kantoorautomatisering staat een revolutie voor de deur, ook in de publieke sector. Data en software worden diensten die centraal worden aangeboden. Zo zijn de Amerikaanse steden Washington en Los Angelos, die voor hun email en kantoorsoftware overstappen naar Google. Die overstap levert een enorme besparing op voor de gemeentes in kwestie, en daarmee ook een enorme prijsdruk op de verkoopprijs van ICT-Trabanten.
Wat moet je hier als (ICT-)bestuurder in de publieke sector mee? Heel simpel: zorg dat je niet meegezogen wordt door het zinkende schip. Bestuurlijk Nederland heeft zich laten foppen door de idee dat het goed is voor de efficiency en de kwaliteit van de dienstverlening dat iedereen op dezelfde computer werkt, met gesloten standaarden en met dezelfde software. Het omgekeerde is waar. Er is gestandaardiseerd op de Trabant: middelmaat voor een absurde prijs. Het kan slimmer, het kan beter, het kan goedkoper.
Regel om te beginnen een aantal reddingsboten, in de vorm van diversiteit van je ICT-systemen. Zoek binnen je ICT-afdeling naar mensen die thuis (stiekem) met Linux of een Mac werken, die met een Android-telefoon rondlopen en/of die al eens begonnen zijn over ODF als documentstandaard en OpenOffice als alternatief voor het Office-pakket uit Redmond. Start met hen een paar kleinschalige, goedkope projecten om te experiminteren met alternatieven. Ga zelf eens met een maandje met een Mac werken, probeer Ubuntu uit in een vakantie, regel een iPhone voor het management.
Ga ook eens een paar uur naast je zoon of dochter zitten en kijk eens wat die allemaal met een computer doet. Je zult versteld staan. Stel vervolgens de simpele vraag: waarom kan dat niet op mijn werk? Als je wethouder bent of dreigt te worden: zet in het college-akkoord één zin. 'De gemeentelijke organisatie gebruikt aan het einde van deze collegeperiode uitsluitend open standaarden'. Blijf er vier jaar lang op hameren.
En geniet ondertussen van de ondergang van het zinkende schip. Over tien jaar kijken we met gevoelens van nostalgie terug naar het blauwe crash-scherm van windows, net zoals we nu vertederd kunnen raken door een Trabant.
Frans Nauta is lector Innovatie Publieke Sector
Wat moet de overheid nu doen? Daar mag ik als belastingbetaler wat van zeggen, zeker zolang er bij (mislukte) it-projecten van de overheid nog miljarden euro' s over de balk worden gesmeten. Er worden hier en daar wel voorzichtige stapjes gezet o.a. Nederland Open in Verbinding), maar niet nadat - om maar een voorbeeld te noemen - enkele jaren geleden de rijksoverheid met de Vereniging Nederlandse Gemeenten in de bijwagen een zogenaamd 0-contract met Microsoft heeft gesloten. Toch weer gezwicht voor de kortingen uit Schiphol-Rijk, terwijl je zou zeggen dat het met OpenOffice.org goedkoper en in sommige opzichten beter kan? Nooit aan gedacht, dat een overstap naar OpenOffice.org een enorme stimulans zou kunnen betekenen voor de verdere uitbouw van " eigen" innovatieve software in Nederland en de Europese Unie? Nooit gedacht aan een belangrijke stimulans voor werkgelegenheid? Nu we het toch over de EU hebben. Neelie Kroes heeft destijds in haar browseroorlog Microsoft wel een enorme boete opgelegd, maar daar lachen ze in Redmond om. Die miljard euro is nog niet eens hun winst in een maand. Net zoals een rijke automobilist lacht om een verkeersboete van 75 euro. En ik weet ook niet of we kunnen vertrouwen op de Europese Commissie. Als ik het goed heb moet deze lente de Digitale Agenda voor Europa worden vastgesteld. De voortekenen zijn twijfelachtig. En Microsoft is in Brussel zwaar aan het lobbyen. Ze hebben er het geld voor. En waar draait het om? Open standaarden en interoperability. Op dat laatste heeft Microsoft een heel andere kijk dan een softwaregebruiker met gezond verstand. " Europa" heeft indertijd een concept nota European Interoperability Framework for European Public Services (EIF) opgesteld. De ferme lijn die aanvankelijk in deze bouwsteen voor het Europese digitale beleid was uitgezet, is in de meest recente versie ernstig verwaterd. Als we de vele publicaties in it-kringen mogen geloven dan wil Microsoft, dat interoperabiliteit en open source geen onderdeel gaan uitmaken van Europees digitaal beleid. Of , om een beeldspraak aan te halen, de vensters moeten gesloten blijven en overheden, bedrijven en consumenten moeten gewoon flink blijven betalen voor oude wijn in nieuwe zakken.