Advertentie
digitaal / Nieuws

Het Utrechts Archief gehackt

Het archief denkt enkele weken nodig te hebben voordat de archieven weer toegankelijk zijn voor het publiek. ‘We kampen met een gedeeltelijke ICT-storing als gevolg van ransomware. We verrichten herstel- en onderzoekswerkzaamheden en laten ons hierin bijstaan door externe deskundigen’, aldus het archief op de eigen website. De hack was al op 11 maart.

18 maart 2021
Utrechts-Archief8.jpg

Het Utrechts Archief, het kenniscentrum over de geschiedenis van de stad en de provincie, is vorige week gehackt door cybercriminelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de Utrechtse gemeenteraad op de hoogte gesteld. Samen met het archief en ICT-specialisten wordt onderzocht welke extra beveiligingsmaatregelen nodig zijn.

Ransomware
Het archief denkt enkele weken nodig te hebben voordat de archieven weer toegankelijk zijn voor het publiek. ‘We kampen met een gedeeltelijke ICT-storing als gevolg van ransomware. We verrichten herstel- en onderzoekswerkzaamheden en laten ons hierin bijstaan door externe deskundigen’, aldus het archief op de eigen website. De hack was al op 11 maart. Het archief heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de hoogte gesteld en aangifte gedaan bij de politie.

Chantage
Ransomware is een manier waarop criminelen hun doelwit chanteren door de toegang tot de computers te blokkeren. Er moet betaald worden om weer te kunnen beschikken over de eigen bestanden. Of er in dit geval 'losgeld' is betaald, is niet bekendgemaakt.

Geen gegevens verloren
‘Gelukkig hebben wij vooralsnog kunnen vaststellen dat er als gevolg van dit incident geen gegevens verloren zijn gegaan’, aldus directeur Chantal Keijsper van Het Utrechts Archief. ‘Ook zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat het incident erin heeft geresulteerd dat er gegevens uit onze ICT-systemen zijn buitgemaakt.’

30 kilometer archief
Door de hack kunnen mensen niet bij onder meer archiefstukken, aanvragen en bouwtekeningen komen. De beeld- en filmcollectie en de bibliotheekcatalogus zijn nog wel online bereikbaar. Het archief herbergt zo'n 30 kilometer aan documenten, kaarten, foto's en boeken over de stadsgeschiedenis. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie