Groningen besluit tot migratie naar OpenOffice
De gemeente Groningen begint met de migratie naar OpenOffice. Dat besluit werd vorige week woensdag genomen door de gemeenteraad. “De politieke wil voor de overstap is van links naar rechts aanwezig”, aldus Linda Voortman, gemeenteraadslid voor GroenLinks.
De gemeente Groningen begint met de migratie naar OpenOffice. Dat besluit werd vorige week woensdag genomen door de gemeenteraad. “De politieke wil voor de overstap is van links naar rechts aanwezig”, aldus Linda Voortman, gemeenteraadslid voor GroenLinks.
“Het is een kwestie van willen veranderen.” Het besluit voor de migratie viel volgens haar makkelijk, omdat de meeste ICT’ers bij de gemeente ervaring hebben met de inzet van het open-sourcealternatief voor Microsoft Office. De Groninger ICT’ers werken al enkele jaren met open-sourcesoftware. Hun ervaring haalde de twijfels weg bij betrokken wethouders, die het te vroeg vonden voor de migratie.
Haast heeft Groningen niet. De licentieovereenkomst met Microsoft geeft de gemeente het recht te blijven werken met de huidige versie van Office. Wanneer de overstap naar OpenOffice compleet is, valt niet te zeggen, aldus Jos Bots, beleidsmedewerker informatisering en degene die het raadsvoorstel voorbereidde. “Het streven is echter alle 3650 pc’s over te zetten.”
Reservepot
De ICT’ers hebben volgens Bots achter de schermen veel voorbereid voor de migratie. Aan alle nieuwe applicaties wordt inmiddels als eis gesteld dat deze met beide Office-pakketten kunnen werken. De gebruikte toepassingen van PinkRoccade en Centric bieden ondersteuning voor beide office-suites. “Nu nog starten die back end-applicaties automatisch MS Word op.”
Groningen stelt met het opzeggen van het contract voor MS Office per jaar 330.000 euro te besparen. Dat geld wil het op twee manieren inzetten. Een kleine 80.000 euro wordt besteed aan een ontwikkelteam voor de OpenOffice-werkplek. De rest wordt gereserveerd voor het geval de transitie mislukt en er over drie jaar alsnog MS Office-licenties nodig zijn.
Groningen begint met het draaien van OpenOffice op het Microsoft-besturingsysteem Windows. “Overstap naar een Linux-werkplek is nog niet opportuun”, aldus het raadsbesluit.
De gemeente is met 181.000 inwoners tot nu toe de grootste gemeente in Nederland die begint met OpenOffice. Haarlem kondigde twee jaar geleden overstapplannen naar OpenOffice aan. Onlangs werd bekend dat de gemeente op die plannen is terugkomen. (Gijs Hillenius)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.