Advertentie
digitaal / Nieuws

GovUnited: 'Er ís geen probleem'

GovUnited ontkent berichten over de mogelijke teloorgang van het samenwerkingsverband. "Er is niets nieuws aan de hand", stelt de woordvoerster.

16 december 2011

GovUnited ontkent berichten over de mogelijke teloorgang van het samenwerkingsverband, dat een groep gemeenten aan innovatieve software moet helpen. "Er is niets nieuws aan de hand", stelt de woordvoerster.

Molensteen

Op onder andere ICT-site Webwereld viel te lezen dat GovUnited een 'financiële molensteen' zou zijn om de nek van de deelnemende gemeenten en dat er problemen zijn met de omschakeling naar een zelfstandige stichting vanuit 'kraamkamer' ICTU. Daarbij moet de Bank Nederlandse Gemeenten garant staan voor de kosten die ICTU heeft voorgeschoten. De procedure loopt echter vertraging op omdat de stichting waarin het GovUnited-programmabureau moet opgaan wat moeizamer van de grond komt dan aanvankelijk gedacht. Het is dus alleen een procedurele vertraging voor een op zichzelf sluitende business case (verdienmodel) ondanks de zorgen die sommige raadsleden van deelnemende gemeenten hebben geuit, stelt GovUnited.

Bijdragen
Hoe dat verdienmodel er ongeveer uitziet, valt op te maken uit het bedrijfsplan van GovUnited, dat dateert van deze zomer. De (nu) 25 gemeenten die nog lid zijn van GovUnited betalen een lidmaatschapsgeld van 10.000, 20.000 of 30.000 euro per jaar, al naar gelang hun grootte. Daarnaast zijn er de abonnementsgelden van de gemeenten die daadwerkelijk zijn aangesloten op de Triple C-software van Logica, of daar plannen toe hebben. Van die abonnementsgelden gaat 35 procent naar GovUnited.

Genoeg
Over de periode 2011-1016 zou dat inkomsten opleveren van in totaal 7,7 á 8,5 miljoen euro. Genoeg om een schuld van 4,2 miljoen euro aan ICTU (die de kosten van het aanbestedingsproces sinds 2007 heeft voorgefinancierd) af te betalen en vanaf 2012 een programmabureau mee te onderhouden.

Contracten
"De gemeenten die de oplossing afnemen die GovUnited namens hen heeft aanbesteed, doen dat tot oktober 2016", stelt directeur Arjen Hof van GovUnited in een reactie op het Webwereld-bericht. "Dat ligt in hun contract vast. Daarmee is ook de terugbetaling van de voorfinanciering geregeld." Hij stelt ook dat GovUnited op dit moment alleen oriënterende gesprekken voert met de BNG, "omdat er een volgordelijkheid in de verschillende stappen zit: eerst de Stichting, waarin de afnemende gemeenten deelnemen. Pas daarna kunnen gesprekken met de BNG gevoerd worden. Daarin zien wij niet veel problemen, omdat de business case sluitend is en GovUnited van-voor gemeenten is."

Afnemers
Het aantal afnemers van TRIPLE C is vandaag met het 'live' gaan van Middelburg op 14 gekomen en er zullen nog vier gemeenten de software af gaan nemen, zegt woordvoerster Lydia Verkerk van GovUnited. "Die gemeenten hebben door dat als ze het afzonderlijk aanpakken ze veel meer geld kwijt zouden zijn." Daarnaast blijven er deelnemers die op kennisgebied willen samenwerken met GovUnited, zoals Utrecht, dat recent aansloot bij het verband.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan van liere
Op welke momenten gaat het om opdrachtgeverschap en wanneer komen de leveranciers in beeld?



In dit samenspel - want je zit samen in het schuitje - is het de kunst goede verwachtingen naar elkaar uit te spreken en nog veel betere afspraken te maken
Advertentie