Sanderink geschorst als bestuurder Centric
Het hof twijfelt of Sanderink rationele beslissingen kan nemen over een bedrijf met 2.500 werknemers en veel grote belangrijke klanten.
Centric-baas Gerard Sanderink moet per direct aftreden als bestuurder van zijn bedrijf. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam donderdag besloten. Volgens het hof is Sanderink niet in staat om privé en Centric gescheiden te houden. Ook twijfelen de raadsheren of Sanderink rationele beslissingen kan nemen over een bedrijf met 2.500 werknemers en veel grote belangrijke klanten.
Onrustig bij Centric
Vorige week diende het Openbaar Ministerie een verzoekschrift in bij de Ondernemingskamer. Daarin riep justitie op om Sanderink te schorsen en een tijdelijke vervanger aan te wijzen, nadat de Twentse miljonair besloot om het roer na anderhalf jaar weer over te nemen. Ook wilde het OM dat de aandelen van Sanderink in Centric onmiddellijk worden overgedragen aan een door de Ondernemerskamer aangewezen beheerder.
De Ondernemingskamer geeft nu gehoor aan het eerste verzoek, waarbij er zowel een uitvoerend als een niet-uitvoerend bestuurder worden aangewezen. Voor wat betreft de aandelen mag Sanderink de zeggenschap houden over één aandeel. De rest wordt in beheer gegeven aan een nog aan te wijzen persoon.
Het is al een tijd erg onrustig bij Centric, dat onder meer ict-projecten voor de overheid verzorgt. De onrust ontstond doordat Sanderink de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws was. Zo had hij ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten, die hij aan de kant zette nadat hij een relatie aanging met Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige. Kenners zetten veel vraagtekens bij haar beweringen. Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met Van Egten. Daarin werd hij keer op keer in het ongelijk gesteld, maar hij legde die vonnissen naast zich neer.
'Sappig en sensationeel'
Volgens de advocaat van Sanderink zijn vooral de media verantwoordelijk voor de negatieve beeldvorming van de Centric-baas. Ook Van Rijbroek wordt daarin betrokken. Met name wees hij naar de Twentse regionale krant Tubantia en het Financieele Dagblad. 'Sappig en sensationeel', zouden de verhalen zijn, 'begrijpelijk vanuit het oogpunt van de commercie', aldus de raadsman. Sanderink ziet echter geen probleem om terug te keren bij zijn bedrijf. Want wat Van Rijbroek of hij ook doen, de berichten zijn toch negatief, aldus de advocaat.
Naast Sanderink en Van Rijbroek waren ook Peter Mous en een afgevaardigde van de Ondernemingsraad (OR) van Centric aanwezig. Mous is niet-uitvoerend bestuurder bij Centric. Volgens hem heeft Sanderink geprobeerd hem te schorsen en te ontslaan in aanloop naar de zitting, waarvan het eerste is gelukt. 'Sanderink duldt gewoon geen tegenspraak', luidde de verklaring van Mous. De Ondernemingskamer maakte echter korte metten met de schorsing, waardoor Mous per direct weer in functie is.
Maar de problemen zijn wel degelijk aanwezig binnen Centric, zeker toen Sanderink aankondigde terug te willen komen als bestuurder. Veel hangt volgens Mous en de OR dan ook af van de uitspraak van de Ondernemingskamer. 'Bedrijven en personeel zitten op het vinkentouw. Op basis van de uitspraak trekken ze hun conclusies', aldus Mous. Onder de twijfelende bedrijven zouden ook de Veldhovense chipmachinebouwer ASML, verschillende Nederlandse gemeenten en De Nederlandsche Bank vallen. (ANP)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.