Gemeenten weten Overheid.nl nog niet te vinden
Een op de drie gemeenten publiceert de eigen bekendmakingen nog niet via de centrale website Overheid.nl. Vaak geven zij de voorkeur aan huis-aan-huisbladen, met het risico dat burgers, bijvoorbeeld door bezorgproblemen, informatie niet ontvangen. Dit stelt Robert Jansen , programmadirecteur e-Overheid voor Burgers van stichting ICTU.
Grensgebieden
Bekendmakingen, zoals vergunningsaanvragen, bouwaanvragen en verordeningen worden in veel gemeenten al op de eigen website gezet, maar de vindbaarheid laat te wensen over. Informatie die huis-aan-huis verspreid wordt komt bovendien vaak niet terecht bij burgers die in een grensgebied wonen van een wijk , gemeente of provincie. ‘Nu komt het voor dat je een huis koopt in een bepaalde wijk, maar dat in de straat erachter, die tot een andere wijk of gemeente behoort, grootschalige nieuwbouwplannen zijn. Een onaangename verrassing’, aldus Jansen.
E-mail
In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft e-Overheid voor Burgers een e-mailservice ontwikkeld, waardoor burgers een e-mail kunnen ontvangen met alle bekendmakingen uit hun directe omgeving, ongeacht of het van een gemeente, provincie of waterschap afkomstig is. Jansen: ‘Zo kun je zelf bepalen van welk gebied je bekendmakingen wilt ontvangen.’ Voorwaarde is wel dat een gemeente zich aangesloten heeft op de landelijke standaard. Dan zijn de bekendmakingen ook direct via Overheid.nl te vinden.
Geldgebrek
Als argument om bekendmakingen niet op Overheid.nl te plaatsen, voeren gemeenten geldgebrek en capaciteitsproblemen aan. In feite kost het weinig geld om de eigen systemen aan te sluiten op Overheid.nl. Jansen: ‘De kosten voor implementatie zijn. op het totaalbudget een schijntje. Zeker voor grote gemeenten. Door actief Overheid.nl in te zetten, verbetert de kwaliteit van de dienstverlening aan burgers.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
In gemeenteland is de gewenste informatie veelal nog niet in deze vorm aanwezig. Men is nog bezig het proces van vergunningverlening te digitaliseren. Daarnaast kost deze koppeling geld. Als een gemeente moet kiezen tussen publiceren of digitaliseren (en dat moeten ze) kiezen ze gelukkig voor het laatste. kortom: Leuk initiatief maar nog veel te vroeg.