Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten en uitvoerders samen in Manifestkwadraat

De uitvoeringsorganisaties verenigd in de Manifestgroep en een tiental grote gemeenten – het Kloosterhoeveberaad – willen de invoering van de e-overheid versnellen door samen defactostandaarden af te dwingen en door andere overheden te inspireren. Betrokken ministeries steunen het initiatief.

29 juni 2007

De uitvoeringsorganisaties verenigd in de Manifestgroep en een tiental grote gemeenten – het Kloosterhoeveberaad – willen de invoering van de e-overheid versnellen door samen defactostandaarden af te dwingen en door andere overheden te inspireren. Betrokken ministeries steunen het initiatief.

Beide informele samenwerkingsverbanden kwamen eerder onafhankelijk van elkaar met actieplannen op het gebied van elektronische dienstverlening. De Manifestgroep ontwikkelde DigiD omdat ‘Den Haag’ op zich liet wachten en zette zo een defactostandaard voor digitale authenticatie. Het Kloosterhoeveberaad zette zich in voor de ontwikkeling van een contactcentrum voor gemeentelijke dienstverlening (Antwoord) en bijvoorbeeld de implementatie van de Persoonlijke Internet Pagina (PIP). De invoering van e-government gaat hen echter niet snel genoeg, vandaar de gebundelde actie in het Manifestkwadraat.

“We gaan de truc van DigiD massaal herhalen”, zegt de gemeentesecretaris van Amsterdam en een van de initiatiefnemers, Erik Gerritsen. Teams van gemeenten en uitvoeringsorganisaties, de voorlopers, nemen het voortouw voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van ketendiensten ‘achter’ een Persoonlijke Informatie Pagina (PIP). De andere deelnemers aan het Manifestkwadraat committeren zich aan de zo ontwikkelde standaard. De groep zet een concrete agenda neer wie welke basisvoorzieningen ontwikkelt en wanneer die gereed moeten zijn voor implementatie. Daarbij kiest het manifest nadrukkelijk voor samenwerking met de markt in de rol van ‘deskundig opdrachtgeverschap’.

Daarnaast wil het manifest vooral ook inhoudelijk inspireren. Techniek en visie voor de e-overheid zijn al beschikbaar of aanstaande, maar partijen zijn te veel bezig met eigen belangen en regie ontbreekt. De opstellers hopen de overheidsorganisaties te mobiliseren rond een gemeenschappelijk doel door hen een ‘wenkend perspectief’ voor te houden: de elektronische dienstverlening in 2011 zoals die door burgers en bedrijven wordt beleefd. Het stelsel van basisvoorzieningen dat nodig is om die diensten te kunnen inrichten is de leidraad. Het gaat dan om realisatie van de basisregistraties, de Overheids Service Bus, de implementatie van PIP, het Bedrijvenloket en bijvoorbeeld de sectorale e-dossiers. Voor het vastleggen van technische en inhoudelijke standaarden wordt een standaardisatieforum opgericht.

Samen hebben de partijen voldoende gewicht om standaarden af te dwingen, meent Gerritsen. “Beide samenwerkingsverbanden zijn goed voor naar schatting 80 procent van alle contacten tussen burger en overheden. Wie zou er daarna nog op moeten staan met een betere oplossing?”
Binnenlandse Zaken en Economische Zaken, die mede aan tafel zaten, hebben toegezegd de uitkomsten als standaarden te accepteren. “Als jullie dat voor elkaar krijgen, zullen wij dat zegenen.”

De Manifestkwadraatpartijen nodigen het kabinet, IPO en de VNG uit om het initiatief ‘te sponsoren’. Maar ook zonder financiële steun zetten de partijen door, aldus Gerritsen. “Sponsoring is geen voorwaarde. Deze ontwikkeling is nodig voor onze bedrijfsvoering. Dat is de eigen verantwoordelijkheid van deze organisaties. Daarom leggen we onze eigen, zij het karige, budgetten bij elkaar.” (Peter Lievense)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie