'Ongeldige verordeningen kunnen financiële strop worden'
Wanneer nieuwe verordeningen niet rechtsgeldig zijn omdat ze verkeerd gepubliceerd zijn, blijven oude verordeningen in werking. Universitair docent ICT en internetrecht Mathieu Paapst meldt dat en waarschuwt voor een financiële strop die daar het gevolg van kan zijn.
Wanneer nieuwe verordeningen niet rechtsgeldig zijn omdat ze verkeerd gepubliceerd zijn, blijven oude verordeningen in werking. Universitair docent ICT en internetrecht Mathieu Paapst meldt dat en waarschuwt voor een financiële strop die daar het gevolg van kan zijn.
Verkeerde pdf-veries
Uit een eigen onderzoek van Paapst naar archivering binnen gemeentes van digitale overheidsstukken blijkt dat op veertig gemeenten na ze allemaal gebruik maken van Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP). Volgens Paapst zijn er daarvan zo’n 26 gemeenten die niet aan de wettelijke vereisten bij bekendmakingen voldoen. Ze maken bij het gemeenteblad gebruik van een verkeerde pdf-versie, bijvoorbeeld pdf 1.4 of 1.7. ‘Maar in acht gevallen bestond het gemeenteblad enkel uit een html-pagina op de website. Onderzoeksbureau Daadkracht bracht onlangs resultaten van onderzoek naar buiten met overeenkomende resultaten. VVD-Kamerlid Hayke Veldman stelde de minister daarover Kamervragen.
Ernst van verkeerd publiceren
Paapst vraagt zich in zijn column op Ibestuur.nl af hoe ernstig het is als publicaties in bijvoorbeeld een verkeerde pdf-versie zijn verschenen. 'We weten uit de jurisprudentie van de afgelopen tientallen jaren over belastingverordeningen van gemeenten dat rechters bij niet-deugdelijke bekendmaking vrijwel altijd tot een oordeel komen dat de verordening niet verbindend is. Voor de 26 gemeenten zou dat tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld hun OZB- en leges-verordeningen van het afgelopen jaar niet deugdelijk zijn bekendgemaakt. De nieuwe verordening treedt dan niet in werking', zo legt Paapst uit. Het betekent volgens hem niet dat inwoners ineens geen OZB meer hoeven te betalen. 'Maar het heeft wel tot gevolg dat de oude verordening niet is ingetrokken, waardoor de tarieven van 2014 ook van toepassing blijven in 2015. Voor een gemeente die de tarieven voor 2015 had verhoogd is dat dus een financiële strop.'
Breder perspectief
Paapst stelt zich in zijn blog ook de vraag waarom de veertig gemeenten niet gebruikmaken van de centrale voorzieningen. 'Als dit soort relatief kleine verplichtingen nu al niet lukken, dan moeten we nog eens goed kijken naar de beoogde uitvoering en ondersteuning van de nog veel omvangrijkere ICT-plannen en verplichtingen die nog in de komende jaren door gemeenten moeten worden opgepakt. Hier ligt een schone taak voor de juristen en informatiemanagers binnen de gemeenten.'
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.