Discussieplatform voor burgers valt tegen en stopt
Gemeente Dordrecht stopt de samenwerking met Argu, een discussieplatform voor burgers over gemeentelijke zaken. De pilot, die van 1 april 2016 tot 1 april 2017 loopt, krijgt geen vervolg omdat er te weinig bezoekers en reacties binnenkomen. Het lijkt er daarbij op dat Argu voor Dordrecht niet genoeg toevoegt aan het al bestaande Bewonerspanel van de gemeente en Facebook.
Gemeente Dordrecht stopt de samenwerking met Argu, een discussieplatform voor burgers over gemeentelijke zaken. De pilot, die van 1 april 2016 tot 1 april 2017 loopt, krijgt geen vervolg omdat er te weinig bezoekers en reacties binnenkomen.
Nieuwe digitale mogelijkheden
Met Argu wilde Dordrecht ervaring opdoen met nieuwe digitale mogelijkheden en onderzoeken welke meerwaarde deze hebben met inspraak, participatie, onderzoek en maatschappelijk debat. Via het platform werden bewoners opgeroepen om mee te denken met uitdagingen van de gemeente. De vragen gingen onder meer over hoe een omgeving aantrekkelijker kan worden gemaakt, op welke manier Dordrecht zichzelf beter kan onderscheiden en hoe mantelzorgers meer tijd kunnen krijgen voor zichzelf.
Onderwerpen zonder reacties
Het Argu-platform van Dordrecht kende 216 gebruikers en 24 onderwerpen. In totaal zijn er dan 60 ideeën geformuleerd. Het enthousiasme is daarbij wisselend. De bijdragen op het forum komen van bewoners, ambtenaren en raadsleden. Op enkele onderwerpen is door niemand gereageerd is, zoals de uitdaging: ‘Hoe kan de gemeente Dordrecht jongeren aan de stad blijven binden?’
Facebook en Twitter als betere alternatieven
Voordat de pilot begon werden er al kanttekeningen geplaats: zo werden de reguliere sociale media zoals Facebook en Twitter gezien als manieren om discussie te voeren. Dat het moeilijk zou worden om bezoek te genereren werd ook genoemd. ‘De keuze voor een apart discussieplatform, los van de gemeentelijke website, lag hiermee niet direct voor de hand. Op basis van deze argumenten en ervaringen adviseren we om de pilot af te maken en deze te beëindigen op 1 april 2017’, zo stelt het college in het raadsvoorstel dat onlangs werd aangenomen. Ook gemeenten Hollands Kroon, Hoorn en Houten gebruiken Argu.
a. inspraak te bieden op het jaarlijkse gemeentelijke investeringsprogramma.
b. een gemakkelijke mogelijkheid te bieden om ideeën en suggesties te doen over gemeentelijke zaken.
c. het op een gemakkelijke wijze openbaar stellen van gemeentelijke stukken (openbare b&w-besluiten, raadsvoorstellen, rapporten e.d.).
Er ligt nog een wereld open voor (sommige)
gemeentelijke voorlichters.