Plasterk enthousiast over Dimpact
Dimpact moet een eerste stap zijn richting uniformering van alle gemeentelijke websites in Nederland, dat stelt minister Plasterk in een debat met de Tweede Kamer.
Dimpact moet een eerste stap zijn richting uniformering van alle gemeentelijke websites in Nederland, dat stelt minister Plasterk in een debat met de Tweede Kamer. Meer dan dertig gemeenten hebben met het samenwerkingsverband gehoor gegeven aan de oproep van de minister om gemeentelijke websites te uniformeren.
Eerste stap
Plasterk beschouwt het Dimpact-initiatief als een aansprekende eerste stap in de goede richting. De Tweede Kamer zou graag één website zien die gefaciliteerd wordt door de overheid. VNG wil liever gestandaardiseerde gemeentewebsites in samenwerking met de markt. ‘Hoewel beelden over de aanpak verschillen, staat de noodzaak tot standaardisatie als een paal boven water’, aldus Dimpact. Minister Plasterk vindt het ‘onverkoopbaar dat gemeenten op eigen houtje het wiel opnieuw uitvinden’ en zet daarom sterk in op standaardisatie van alle gemeentewebsites. Dimpact valt bij Plasterk in goede aarde, zo maakte hij tijdens het debat kenbaar.
34 gemeenten
Dimpact wordt inmiddels gedragen door 34 gemeenten. Het toepasbaar websitemodel genaamd WIM werd eind 2013 voor het eerst gebruikt, bij de website www.schijndel.nl. ‘Dimpact vult de standaardisatie van gemeentewebsites in met een websitemodel waarvan de ‘kern’ voor elke gemeente gelijk is. De techniek is gestandaardiseerd: wat de burger ziet bepaalt elke gemeente voor zich.’
Uitbereiding
Dimpact zoekt, om meer gemeenten aan te laten sluiten, verbinding met partijen zoals Cascadis, KING, Logius en marktpartijen. Een grootschalige uitrol is waarop gehoopt wordt. 'Hergebruik van de generieke website slaat enorm aan. Onze leden stellen kernwebsite-model WIM daarom vrij beschikbaar voor alle gemeenten in Nederland en nodigen hen uit om deel te nemen aan de WIM-samenwerking.' aldus directeur-bestuurder René Bal.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.