Advertentie
digitaal / Redactioneel

Crisis

Er is weinig aandacht voor digitalisering in de coalitieakkoorden van gemeenten.

19 augustus 2022

Het is karig gesteld met de aandacht voor digitalisering in de coalitieakkoorden van gemeenten. De woorden ‘cybersecurity’ en ‘informatieveiligheid’ komen nauwelijks voor, blijkt uit onderzoek van Berenschot.

Áls ze al voorkomen dan kunnen het ook nog toevalstreffers zijn, zoals een kopje in een financiële paragraaf of de portefeuille van een wethouder. Het is uiteraard een lastig onderwerp om wervend over te schrijven. Het roept geen onmiddellijke emoties op, zoals de toeslagenaffaire of een controversiële bestuurder. Verhalen worden vooral toegankelijk als hackers weer eens de basis onder een gemeente hebben weggeslagen. Laat dat nou net hetgeen zijn dat ik hier nu probeer te voorkomen.

Dat gemeenten zich niet bedienen van begenadigde schrijvers, wordt duidelijk in de coalitieakkoorden. Het woord ‘samen’ is een buzzwoord en dat wijst op wollige teksten. Gemeenplaatsen. Het is vast allemaal oprecht bedoeld, maar Oscar Wilde schreef iets als ‘alle slechte poëzie komt voort uit oprechte gevoelens’ en volgens mij geldt dat ook voor coalitieakkoorden.

Vorig jaar constateerden de cyberburgemeesters al een gebrek aan digitale visie in de Prinsjesdagdocumenten – het kwam neer op ‘pleisters plakken’. Begin dit jaar riepen ze gemeenteraden op tot aandacht in de coalitieakkoorden, maar dat lijkt weinig effect te hebben gesorteerd. Het is vechten om aandacht, reageerde burgemeester Iris Meerts desgevraagd. En meestal bereik je de mensen die er toch wel voor open staan. Maar dat is nu niet genoeg.

Door digitalisering kan opeens heel veel verdwijnen

Waar gaan de akkoorden dan wel over? Werk, zorg en energie, schreef Binnenlands Bestuur eerder al op basis van hetzelfde onderzoek. Veel succes met het werken aan de energietransitie, de problemen in het sociaal domein of het opvangen van vluchtelingen als de basis onder de gemeente is weggeslagen. Ooit werd digitalisering gepresenteerd als mogelijkheid die heel veel zou kunnen opleveren – nu is het een essentieel onderdeel waardoor opeens heel veel kan verdwijnen.

Het landelijk populaire woord ‘crisis’ ontbreekt opvallend vaak. De vermeldingen die er zijn gaan vooral over corona, wonen en stikstof. Wijs elkaar op de mogelijkheid van een cybercrisis! Ten onder gaan aan een cybercrisis doe je per slot van rekening ook samen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie