Advertentie
digitaal / Nieuws

Digitale aanpak heling in Apeldoorn werkt

Met een digitaal opkopersregister is het verhandelen van gestolen spullen een stuk lastiger. Een proef in Apeldoorn heeft dat uitgewezen.

28 maart 2012

Met een digitaal opkopersregister is het verhandelen van gestolen spullen een stuk lastiger. Een proef in Apeldoorn heeft dat uitgewezen.

Papier
Handelaren of opkopers van goederen die 'helinggevoelig' zijn, zoals edelmetalen, sieraden, edelstenen, fietsen, kunst, elektronische apparatuur en mobiele telefoons, moeten hun aankopen al een tijd registreren, inclusief omschrijving van de goederen, daatum van aankoop, prijs en de gegevens van de verkoper. De verplichting is onderdeel van de APV en de gemeente moet zo'n register waarmerken. In de praktijk werkt die papieren registratie slecht, omdat het vergelijken van zo'n register met politiedatabases te bewerkelijk is.

Hits
Een proef met een digitaal opkopersregister in Apeldoorn blijkt het afgelopen jaar goed te hebben gewerkt. Een handvol handelaren heeft de aankopen steeds direct in het computersysteem ingevoerd. Bij een verdachte aankoop gaat er bij de politie een alarmpje af. "We hebben dit jaar al 21 hits", aldus plaatsvervangend districtschef Wybe Schregardus tegenover het dagblad De Stentor, "terwijl het grotste deel van het jaar maar een paar handelaren proef draaiden." Bij de handelaar zelf geeft het systeem overigens geen melding.

Belangstelling
Dieven en helers zijn zo gemakkelijker op te sporen en veelplegers komen zo sneller in beeld, aldus de Apeldoornse politie. Het systeem zal inbraken en diefstallen ook minder aantrekkelijk maken. De belangstelling van elders is groot. Twaalf andere politiekorpsen zijn al bezig het systeem te testen. Voor de betreffende regio's geldt wel dat de APV dient te worden aangepast aan de digitalisering van het opkopersregister.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie